pàgines

dijous, 6 de març del 2014

Regletes Cuisenarie




Fa uns 3 anys vam comprar les regletes Cuisenaire . Fins fa ben poc ens han servit per a fer castells, vies, construccions vàries .... Hem anat apropant-nos al material, a les seves característiques  que ens han donat molt de joc.

Ara comencem a investigar-les des de les matemàtiques , essent aquest l'objectiu pel quan van ser creades. 


Què són les regletes Cuisenaire?


Para las que aún no las conocen, las regletas son un conjunto de tablitas rectangulares –originalmente de madera, ahora también de plástico-  de 10 colores y tamaños diferentes. La base de todas es de 1cm de lado y la altura es de 1 hasta  10 cm. Cada regleta representa un número del 1 al 10 (que coincide con su longitud, en cm.) Es importante que las regletas no estén marcadas.
Rápidamente les cuento que su creador, Emile George Cuisenaire (1891-1976) maestro rural y músico, propone que el niño debe aprender por medio de la acción, ya que al experimentar aprende a relacionar, puede autocorregirse y aprende de su propia experiencia. Descubrió además, que los niños al usar el material adquirían gran capacidad para la aritmética -se confirmó después en 60 países- por tanto, su idea sobre la enseñanza activa se resume en:
 “La visión se asocia a la acción,  la comprensión, el cálculo, y la comprobación”





Com podeu comprovar  és un material similar a les barres numèriques de la pedagogia Montessori. A l'escola del David també les fan anar, encara que no estan a l'abast directe  dels infants. 

Doncs endavant !

Hem començat iniciant-nos les equivalències , de moment les de color amb les blanques :
una barra vermella és igual que dues de blanques , una verda és com 3 de blanques, però atenció !! també és igual a una de vermella + 1 blanca ...




Després d'una estona d'anar comprovant les equivalències , hem descobert a quin nombre de peces blanques  correspon cada color : blanc 1, vermell 2, verd fluix 3, rosa 4 ....

El David ha apuntat cada nombre en un post it i l'ha posat al costat del color corresponent .




He imprès una plantilla amb les regletes en blanc. El David hi ha posat el nombre a cadascuna i després les ha pintat amb el seu color.  Ho ha volgut penjar en la porta d'un armari.






Hem trobat un joc a internet, aprofitem l' interés que té l'ordinador pel David i juguem una estona. Podeu trobar-lo en aquest enllaç


Però no hi ha res com la manipulació del material ! Les regletes són ideals per a la suma, resta, seriacions, multiplicació, divisió  més endavant les fraccions ....

Comencem per sumar?




Ha volgut començar sumant 2+1. Ha agafat la regleta corresponent i l' ha comprovat amb les dues peces blanques ( és un material fantàstic  per l'aprenentatge autònom ja que és autocorrectiu) . 
Ha comptat i ha sumat, igual a tres peces blanques. Quin color li correspon ? el verd fluixet.

Després ha volgut fer una de més difícil 10+ 5 . Per la de 10 no ha necessitat peces blanques, ha posat de manera decidida la de color taronja . Pel 5 sí que ha necessitat comprovar-ho . Ha comptat i ... el resultat és 15. 











Com que no hi ha barreta del 15 hem hagut de veure com podíem posar aquest nombre amb les que ja teníem . Aquí ja podem donar una passa més endavant  en quant a les equivalències . El 15 ( i d'altres nombres evidentment) es pot construir de diverses maneres , per exemple: 2 barres de color negre (7) + una de color blanc. 

Ha volgut escriure el resultat en un full ben gran, tot dient-ho en veu alta.


Aquí podeu trobar un exemple d'equivalències pel nombre 10.









Poc a poc anirem descobrint les matemàtiques gràcies a aquest material que ens permet, des del joc i l'experimentació manipulativa aprendre de manera autònoma, divertida i distreta .

Hi ha moltes maneres de fer-les , amb paper  o cartolina de colors mateix , d'aquesta manera el cost del material és pràcticament 0 i a més a més, se'n poden fer tantes com necessitem . 

Hi ha molta informació sobre les regletes cuisenaire a la xarxa : propostes, explicacions, jocs, etc , etc. Al final d'aquesta entrada trobareu uns quants enllaços interessants que ens ajuden a descobrir com utilitzar-les en operacions matemàtiques tant a infantil com a primària . 

Tenen moltes propostes, val la pena fer-hi una ullada !!


Regletes cuisenaire a youtube: http://www.youtube.com/watch?v=jFiITKVMT4Y

Llibre gratuít regletes cuisenaire: http://es.calameo.com/read/000560342031a088593c4



D'altres:







https://dl.dropboxusercontent.com/u/61799417/Child-Led%20Chaos/numberbonds10cusinaire.pdf





I vosaltres, teniu experìència amb les regletes cuisenaire?



16 comentaris:

  1. Pues las conozco y me resultan muy atractivas. He visto algo idéntico en concepto de Montessori, una caja de regletas y las hojas de control. En Montessori para todos puedes verlo... en la sección de matemáticas tienen un montòn de materiales estupendos!

    Una abraçada.





    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, nosotros estamos haciendo las barras de colores Montessori, espero que pronto las podamos enseñar. Es un concepto similar , muy manipulativo y significativo.
      Que guay , que montón de ideas por todas partes !
      Besitos

      Elimina
  2. Los reyes se las "colaron" a mí peque junto a un juego de construcción y para eso las están usando hasta ahora, les encanta colocarlas en escalera, y combinarlas con las figuras de los bloques lógicos u otros pero hasta ahora no hemos hecho ningún juego más... "matemático". Compramos la Propuesta de Actividades que recopila Marván aquí: http://orca-alce.blogspot.com.es/2013/03/actividades-con-regletas-cuisenaire.html matemático, aunque no nos hemos puesto (el día a día a veces se como un sumidero ... :) pero al leer tu entrada me está apeteciendo mucho hacer cosillas con ellas, así que seguro que este finde preparamos algo ...
    Por cierto, que mayor David anotando sus descubrimientos como un auténtico científico :) Qué clarito escribe ya :)
    Y muchas gracias por tantos enlaces, no sé ni por Donde voy a empezar: p
    Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bien , me voy a mirar el enlace, seguro que está la mar de bien. Hay muchas propuestas muy chulas, adaptadas por edades en la red, da gusto ver como la gente comparte tantas cosas .
      Yo también tengo ganas de continuar profundizando en sus posibilidades, que al parecer son un montón.
      Muchas gracias y besos!

      Elimina
  3. Doncs no coneixia les regletes cuisenaire...; la veritat és que m´ha semblat un material molt interessant tant pel meu fill gran, l´Hèctor, amb el que ja hem començat a sumar i restar, com amb l´Ariadna, que ara farà tres anys, per poder fer construccions amb peces petites (la qual cosa l´ajuda a desenvolupar la seva motricitat fina). Moltes gràcies per compartir les vostres activitats!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. En David ha estat jugant molt amb elles aquests darrers anys , hem fet un munt de castells, cases, vies de cotxes .... Ara ja podem començar una nova etapa sense deixar l'altra és clar.
      Estic segura que els hi agradaran molt , ja ens ho explicaras !
      Petonets

      Elimina
  4. Doncs jo tampoc les coneixia! Trobo que aprende mates manipulant aquestes regletes ha de ser molt més divertit, segur!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant !! ja m'hagués agradat a mi , ja!!! Segur que no se m'haguessin resistit tant jeje.
      Abraçades!!

      Elimina
  5. Ostres ! Justament estaba pensant en buscar aquest tipus de regletes per a introduir a casa també els conceptes matemàtics en forma de joc. Moltíssimes gràcies per aquestes explicacions tant completes.
    M'agradaria saber on les vas comprar , per internet ? Gràcies !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa

      Les vam comprar a l'Abacus fa uns 3 anys. Però per internet també n'hi ha moltes .
      Ja ens aniràs explicant doncs tot el que aneu fent, serà molt interessant segur!
      Una abraçada

      Elimina
    2. Genial ! M'ho apunto a la llista :)

      Moltes gràcies !!

      Elimina
  6. Mira, porto temps interessada en comprar-ne però com que no tinc gaire temps, ho vaig deixant. Després de veure aquesta entrada, és ja un tema urgent. M'ha encantat tot el que heu fet! I saps què, que potser no les compro, si no que potser les fem nosaltres... Ja ho explicaré. Una abraçada

    ResponElimina
  7. Gràcies per aquestes idees!!
    Ahir vaig veure aquesta entrada del teu blog i avui al matí he anat a encarregar unes regletes a l'Abacus!
    Quants anys té el teu fill?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé que t'hagi inspirat !!
      El David té 4 anys, a punt de fer 5 .

      Elimina
  8. Me ha encantado, me encanta tu blog.
    Follow inmediato!

    ResponElimina