dilluns, 8 de juny de 2015

Alta muntanya: el Circ de Colomers



Aquest cap de setmana hem estat en un els indrets més macos de la geografia catalana: la vall d'Aran. Ens varem afegir a la  proposta que ens van fer fa unes setmanes el Salva i la Mercè: hem anat a fer el circuit curt del Circ de Colomers, un ruta entre llacs , no massa difícil per excursionistes avançats (cosa que no som , jeje) però tota una aventura i un repte per a  nosaltres !


El circ lacustre de Colomèrs, a la Val d'Aran i dins de la zona de protecció del Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, és un dels llocs més fascinants i preciosos de Pirineus, un massís d'altes i escarpades muntanyes disposades en cercle que ronden els 3.000 m d'alçada i envolten, com a un preciós tresor de la natura, una de les majors concentracions d'estanys del Pirineu. L'accés el realitzarem per la vall del riu Aiguamòg, un magnífic paisatge granític replet de densos boscos de pi negre d'una bellesa incomparable ( font) 



Un petit aperitiu del que ens hem trobat és aquest :


Gairebé ja a dalt , davant el refugi de Colomers ,2.135 mts. 

I aquesta és , més o menys, la ruta que hem seguit. Hi ha un total de 4,5 km 
Refugi de Colomèrs, llac Major, estanys Mòrt, Garguilhs de Jos i Plan, llac Long, Coret deth Clòto, refugi de Colomèrs.


Colomèrs es troba al sud-est de la Val d'Aran i a la fita amb l'Alta Ribagorça. La ruta ascendeix la preciosa Vall d'Aiguamòg fins assolir el refugi de Colomèrs, la part més dura per la costera del trajecte. A partir d'aquest punt hi ha un parell de rutes circulars que recorren els llacs, una més llarga que l'altra i ambdues pràcticament sense costera. La ruta, per tant, és prou senzilla i apta per a qualsevol persona sempre i quan compte amb un mínim estat físic, donada la llarga distància a recórrer ( font) 


Trobem les primeres capes de neu ...



Poc a poc, cap amunt !!


Comencem la ruta costeruda

Arribem al refugi i ...





...segona pujada forteta




El paisatge ja és de somni ....




Una aturadeta per esmorzar en "plan pim pam." La previsió del temps dóna tempestes així que no ens podem entretenir massa.




Quin efecte més curiós... la calor que feia, el fred de la neu... una experiència sensorial ben atípica.




Val a dir que els nens s'han aturat en totes i cadascuna de les plaques que hi havia per jugar , qui els havia de dir que en ple mes de juny jugarien a tirar-se boles de neu ! s'ho han passat en gran !!




Continuem la ruta enmig de rierols... l'aigua està gelada !!!




Cal fixar-se molt bé en les marques grogues del camí que seguim, la ruta curta dels llacs, no està massa ben indicat i estan mig esborrades . De fet, tots els cartells que hem trobat estaven per terra i els llacs no estan indicats amb el seu nom .




Arribem a Estany Llonc , el lloc ideal per dinar. Ens comencem a donar pressa perquè s'està ennuvolant  i la muntanya no té temps llargs, en un moment pot caure una bona tempesta , no em fa res mullar-me, però caminar sota la pluja per aquí dalt pot ser perillós, cal ser prudents.




Uns bons entrepans i comencem la tornada !!





Tot i l'excursió ells encara estan plens d'energia ...






Just arribar als cotxes ha caigut la tempesta !! ens ha anat de ben poc!!


Un cop arribats a casa, una estona per descansar , sopar , veure el final de la Champions i ... fins l'endemà !!


Decidim anar a visitar el Santuari de Montgarri . abans ens aturem a la pista d'esquí de Baqueira , on trobem els cavalls que pugen a pasturar.





Descobrim la pedra tan típica de la Vall: la pissarra, i ens aturem a observar com és, les seves plaques.. forma part de totes les taulades .






Un altra descoberta : quin munt de capgrossos!! ben aviat seran granotes o gripaus ...




Aigua fresca, aigua amb vida ...




Un cop arribats al pàrking per camí de pista , baixem cap al Santuari de Montgarri  , per un camí preciós.



Aprofitem per remullar-nos els peus a la Noguera Pallaresa, que freda !!




I de tornada... pugem els 240 esglaons que abans havíem baixat ...




Un cap de setmana de renovades energies !!!

He anat depressa fent l'entrada. Aquí podeu trobar més informació :



http://www.actur.com/actividades/apie/colomers.php
http://penjatsperlaran.com/penjats-per-laran/circ-de-colomers/

circuit curt:
https://lesrutesalpina.wordpress.com/2014/07/11/val-daran-circuit-curt-del-circ-de-colomers/



I, per acabar, una vista de la vall, impressionant, maquíssima, val la pena aturar-se per contemplar i gaudir d'una petita part de l'increïble planeta en el que vivim i que tan poc agraïm ...





Bon inici de setmana a tothom !!




dimarts, 2 de juny de 2015

Tiramisú



Ja he dit en d'altres ocasions que el dolç no és lo meu... Això sí, si hi ha un pastís que mig m'agrada és el tiramisú. Curiosament no n'havia fet mai fins fa un parell de mesos que van venir uns amics a sopar i no va quedar gens malament.



Avui, que tenia els ingredients m'he dit...perquè no? David: fem un pastís ? Dit això ja el tenia al meu costat batent els ous .... crec que el tema cuina ja està prou integrat en el nostre dia a dia , com m'agrada !!

Primer de tot hem fet la base: ja hi tenim la mà trencada! ( dissabte en va fer un tot sol pel final de curs de l'esplai )

Hem posat

4 ous
100 gr de farina
75 de sucre
i un sobre de llevat

Primer barregem els ous amb el sucre fins que augmenti el volum i anem afegint la farina i el llevat. Ho posem a coure al forn uns 15 minuts ( hem fet una base gran i molt fineta) a 170º.



Mestrestant fem la crema per farcir.

Hem posat

2 ous
125 gr de mascarpone
un polsim de sucre
200 gr de nata per muntar

Batem els rovells amb el sucre fins que augmenti 3 vegades el seu volum. Afegim el mascarpone i continuem batent.




Muntem les clares a punt de neu 




barregem els rovells i el mascarpone amb les clares intentant que no se'n aixafi massa.




Muntem la nata i la guardem

Un cop feta i freda la base del  pastís la banyem en cafè ( he posat una tassa) i amb licor ( a la recepta posava amaretto però  ni tan sols sé que és , jeje, he posat una mica de wisqui que tenim d'una ampolla de fa la tira d'anys...)

I l'he muntat en dos pisos : una mica de la barreja de mascarpone al mig, una mica de nata per sobre , amb un polsim de cacau en pols ....






Ha quedat força bo !! a més a més, com heu vist és súper fàcil de fer !


I a vosaltres : us agrada el tiramisú?