divendres, 5 de juliol del 2013

"Cooperativa Roba amiga ": reduir, reutilitzar, reciclar




Què en fem de la roba que ja no utilitzem ?
On comprem la que necessitem ?
Perquè ?


Segur que us " sonaran" els contenidors de color taronja que trobem en moltes de les nostres ciutats i pobles. En ells es recull roba usada ... però què és el que hi ha al darrera d'aquesta gran  iniciativa ?

Doncs un projecte molt important que a més de donar-li un altre us a la roba , ofereix la possibilitat de donar feina a persones en risc d'exclusió, de plantejar un altre model de consum ,el de segona mà, de treballar de manera concreta i real pel medi ambient . Per un altre modus de vida, en definitiva, més sostenible, just, ecològic ... qui s'apunta? 









Qui la formen : El consorci d'entitats de la Cooperativa Roba Amiga està format en l'actualitat per les següents empreses d'inserció: Formació i Treball, ADAD-L'Encant, Solidança, Troballes i Recibaix, i té per objectiu modernitzar el sector en termes d'eficiència i rendibilitat, fent el procés de gestió de la roba de segona mà a Catalunya més eficient, per reduir al màxim els residus tèxtils a través d'un model que promogui la inserció de persones en situació o amb risc d'exclusió social.

  • Quin objectiu i model segueixen ? El model Roba Amiga de gestió dels residus tèxtils es basa en les 3R:

  • Reduir Cal procurar reduir el volum de productes que consumim. Moltes vegades adquirim coses que no són necessàries només per l'afany de comprar. No pensem que per la seva fabricació es necessiten matèries primeres que no podem malbaratar com el petroli o l'aigua. També cal tenir en compte l'enorme quantitat d' escombraries que es genera per l'excés d'embolcalls en moltes coses de les que comprem. Així doncs, redueix ...

    Reutilitzar Es tracta de reutilitzar el major nombre possible d'objectes per tal de produir menys escombraries i gastar el mínim possible de recursos a fabricar-ne de nous. Pots reutilitzar ...

  • Reciclar Consisteix en fabricar nous productes utilitzant materials obtinguts d'altres vells. Si no és possible reduir el consum d'alguna cosa ni reutilitzar intenta que almenys sigui reciclable.


  • Què en fem de la roba?
La recollim, la seleccionem, l'etiquetem i la venem a les nostres botigues de segona mà a preus molt assequibles. Si no es pot reutilitzar,  en fem draps per a la indústria , reciclem els teixits ....



Tot aquest treball el fan persones en situació de risc social i
així els ajudem en la seva inserció sociolaboral.

Comptem amb magatzems reguladors repartits per diverses comarques catalanes on  comença la feina de triatge.



La roba té 4 destins diferenciats:


Botigues Roba Amiga, on es ven roba de segona mà, de molt bona qualitat.
Exportació a països del tercer món, creant llocs de treball i enfortint les economies locals.
Producció de drap per a la indústria.
Reciclatge per a l'elaboració de borres i filatures destinats a les indústries tèxtils i altres.


La venda al detall de roba de segona mà és una de les estratègies clau de la cooperativa i permet el finançament i la sostenibilitat econòmica de l'acció social i mediambiental de l'entitat. A més, a més, ofereix un contacte directe i estable amb la població, i suposa, pel personal dels establiments, una bona oportunitat de formació i d'adquisició d'experiència laboral.
Les botigues Roba Amiga ofereixen roba de qualitat amb una bona relació qualitat-preu dintre del mercat català, una nova oportunitat per als consumidors d'adquirir roba de qualitat a un baix cost. 



    • El contenidor taronja
      Per a la recollida del residu tèxtil, el contenidor és l'element clau. 
      Per això la Cooperativa Roba Amiga intenta ubicar el màxim nombre de contenidors. A dia d'avui hi ha més de 1.500 contenidors repartits per tot el territori català.

      El contenidor de Roba Amiga és fàcilment reconeixible gràcies el seu color taronja. El disseny dels contenidors taronges ha estat pensat per una bona funcionalitat i seguint criteris d'Ecodesign.



      Aquí podeu trobar el mapa interactiu amb les botigues i els contenidors  de la cooperativa. Us dirà on són les ubicacions més a prop de casa vostra .










      Veieu tot el que hi ha al darrera del contenidor taronja ? Us ho imaginàveu?
      Doncs si no ho coneixíeu us convido a donar un tomb per la seva web, crec que us agradarà la seva proposta. Val la pena col·laborar-hi !


2 comentaris:

  1. Ja torno a ser per aquí, trobava a faltar llegir-vos!
    Nosaltres també utilitzem aquests contenidors per deixar-hi la roba que no usem; encara que, primer comprovem que algú del nostre entorn no la vulgui.
    Entre els amics i la família sempre fem una roda de roba, joguines, bicicletes... com que en som de totes les edats i mides ha,ha,ha.
    Gràcies per recordar-nos que cal ser responsables i solidaris.
    Petonets
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també tenim la sort de rebre la roba i les joguines dels nostres amics!! No li he hagut de comprar mai res al David. Després també va circulant cap als que en faran servei o si no cap al contenidor.
      Que bé que hagis tornat i a més tant animada com sempre !
      una abraçada

      Elimina