dilluns, 1 de juliol del 2013

Geometria i matemàtiques al Museu de Lleida




El Museu Diocesà i Comarcal de Lleida organitza unes visites familiars temàtiques que estan molt bé. A més a més estan dividides per grups d'edat dels infants , així que les dinàmiques estan molt ben adaptades , sensorials, significatives ... tot i que els temes no són específicament per a infants,cerquen la manera de fer les visites el més entenedores i engrescadores possible.

Aquesta  vegada hem fet la visita sota el tema " Música, geometria i matemàtiques , una aproximació als pitagòrics" . Guau quin nom, eh? Us expliquem què és el que hem fet.

Un cop més ens ha acompanyat el Miquel ( tant ell com la Mariona, l'altra guia que hem tingut ho fan molt bé). , el primer que ens han fet ha estat posar-nos una etiqueta amb el nostre nom. Aquest detall m'agrada molt, ja que el guia s'adreça a la gent  de manera personalitzada i fa la visita més agradable, més propera , més " de casa".


Peques i grans ben atents a totes les explicacions 
Han tornat a disfressar els peques, aquest cop eren " pitagòrics" , estudiosos a l'antiga Grècia, de les matemàtiques i de la música , que, per distingir.-se entre ells portaven un estel de David al palmell de la mà. En Miquel ens en ha dibuixat un .
Després hem anat a la sala de tallers i hem començat per una introducció al que anàvem a descobrir : música, geometria i matemàtiques en les obres d'art   del Museu.
Per a fer-ho hem vist primer de tot un petit vídeo  que ens ha agradat molt  : Donald en el pais de las matemáticas, introduint-nos així a què feien els pitagòrics, com van descobrir la relació entre les mates i la música ... Us el recomano !










També ens en ha parlat de les formes geomètriques i, tot seguit, hem pogut comprovar des del joc com es construeixen diferents coses  amb els triangles, els rectangles , els quadrats : cases, ponts, espais de trobada...










A cada infant els hi han donat  una petita bossa plena de formes fetes en cartolina : quadrats, cercles, ovals, estels ...  ara es tracta d'anar pel Museu descobrint-les !!



 El David ha estat super atent a tot, ens ha sorprès ja que ha arribat força adormit i sense massa ganes de res, però després del vídeo i la proposta s'ha engrescat com el primer.




Anàvem mirant diferents obres d'art , en Miquel ens feia una petita introducció i després ens preguntava quines formes hi veiem , un cop les podíem identificar , ens explicava el perquè d'elles.


N'hi ha per tot arreu !!!




El David no ha deixat de treure-les i posar-les a dins, tot mirant al seu voltant, anant més enllà del què preguntava el Miquel, trobant-les per ell sol , mostrant molt d'interès i molt participatiu , ha estat tota l'estona movent-se de manera autònoma ,sense preocupar-se on érem nosaltres, sense demanar ajuda, però seguint les propostes del guia  ...  La veritat és que és la vegada que el recordo més participatiu ja que d'altres s'ha despistat més, s'ha avorrit abans, ha demanat que l'agaféssim en braços. Avui no ho ha necessitat !




Fins i tot , sense que el Miquel ho demanés, s'aixecava per a comprovar les formes que anàvem descobrint...  en aquest cas per exemple, la Mare de Déu dins una mandorla ( sí, sí, jo no havia ni  sentit mai aquest nom , admeto al meva incultura ) , que és la intersecció de dos cercles, tot significant la divinitat, la perfecció, la unió entre el diví i la humanitat .... El  David però ha dit que la imatge estava dins d'un oval , la veritat és que les dues formes s'hi assemblen !.




Les formes, combinades entre sí, ens permeten construir-ne de noves !!




Ben atents !!! i al davant de tot ,jeje. Jo crec que ho porta als gens, la meva mare també ho feia sempre, en totes les visites culturals a les que anava ( que eren unes quantes) , ella al costat del guia, per a no perdre's cap detall.




Tot , tot i tot és digne de ser descobert i admirat . I mira que jo no sóc gaire de museus ....






Ens hem endut a casa la bossa de les formes , ha estat tot un èxit !! les plastificarem i en farem de noves. Ha estat tota la setmana jugant amb elles, descobrint les formes que hi ha per casa i comprovant-les , tot un delit, així que ho aprofitarem !! farem alguns sortides per descobrir quines formes hi ha al nostre voltant, segur que en trobem moltes : senyals de trànsit , cartells, fulles d'arbre, pedres, flors.... no s'acaben mai!


Un cop més penso que el més important no ha estat si hem aprés noves paraules o significats, si no l'experiència de descobrir, d'observar, d'escoltar, de fer-ho en grup , coses noves i diferents a les que estem acostumats. Fer-ho des del joc, des de l'aprenentatge significatiu ens educa molt més enllà, ens permet gaudir i desenvolupar les nostres capacitats , admirar el què ens envolta , fer-nos preguntes, formular hipòtesi., relacionar  conceptes i esdeveniments .. convertir-nos , en definitiva, en petits antropòlegs !!


Bon inici de setmana a tothom !!!




6 comentaris:

  1. Fantàstic, ja veig que us ho heu passat genial, eh? En David segur que après moltíssim. Una abraçada. :) Un post molt bo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies !! encara ens queda una visita per fer sota el tema de l'astronomia , ja tenim ganes !
      una abraçada

      Elimina
  2. Pero que chuladaaaa!!! Que ganitas que tengo de poder hacer cositas así con mi peque!!! Y como la sangre tira, y por la mía hay mucha Historia estoy deseando llevarla a conocer yacimientos... jeje!! En mi defensa diré que para los peques buscar 'tesoros' en la tierra es muy divertido...

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jjaja que bueno, ya me veo a la peque y a ti com equipamiento de arqueólogas, en plan Indiana Jones. Claroq ue si, seguro que el transmites mucho entusiasmo por la historia ( yo es algo que no me motiva demasiado , confieso mi poca cultura al respecto ) .
      besitos

      Elimina
  3. Mha agradat molt aquesta visita al museu, la trobo molt productiva. I les activitats per nens molt interessants i ben pensades. Segur que heu après molt. Una abraçada!

    ResponElimina