dimecres, 18 de setembre del 2013

De l'hort al wok, del wok a taula ( i al congelador !!)




Mireu quin bé de Déu que vam recollir l'altre dia de l'hort  !!
La cuina estava plena de colors, i a més a més d'olor a terra , a verdures , a verd ....
Quin goig que feia .... 





Què en farem de tantes coses ? doncs fer de formiguetes , treballar una mica més durant uns dies i aprovisionar-nos per la tardor i si arriba per l'hivern !!






Aprofito per presentar-nos una nova adquisició que hem fet . Teniem les paelles molt fetes pols, pobretes , i vam decidir jubilar-les que ja els hi tocava . Ja feia temps que havia vist això dels woks i que deien que anaven tant bé... Fa unes setmanes, en la nostra visita anual a Ikea , en vaig veure un, bé de preu , 20€ amb tapa de vidre i tot. És aquest d' aquí. Me'l vaig mirar i remirar i em va convèncer : cap a casa, a veure que tal.

N'estic contenta? no . Estic contentíssima !!! va superbé !! ràpid, net ...
Vam poder fer totes les verdures en poc temps , amb bon control de la temperatura , que es reparteix molt bé per tota la superfície del wok. . És a dir, que això es tradueix en estalvi energètic i de temps !

Mireu quina bona pinta ... això és mèrit de les verdures i del padrí, es clar, que les cuida molt bé!!

Què vam fer ? les vaig coure per separat . Habitualment quan vaig samfaina, salsa de tomàquet , etc, ho faig tot junt , amb temps diferents. Però no volia fer només una cosa, així que les vaig separar i després les vaig ajuntar en les bosses per a congelar.




En una tongada vaig coure alls . En aquest oli vaig fer ceba ( mooooooooooolta ceba . Truqui per a no plorar: posar-les unes hores abans de tallar-les a la nevera, o si teniu pressa uns minuts al congelador , va de "fàbula"  !!)


 Vaig fer : Samfaina : ceba, alls, tomàquet, albergínia, pebrots, sal  i carabassó .
Salsa tomàquet: alls, ceba, sal i tomàquet 
Ceba confitada: ceba, sal, sucre, vinagre : mmmmm, que bona, que bona, que bona !!!
Ceba normal: ceba i sal .

Per coure la ceba i que quedi " bé " : primer de tot amb molt oli i molt foc. D'aquesta manera la ceba " sua", treu tota l'aigua i després queda més gustosa. Al cap d'una estona , quan hagi trencat el color, que li diuen, treure una part de l'oli i posar-la a foc mig  Anar remenant per a que no es cremi .
Per fer-la confitada : quan ja està feta , només cal afegir unes cullerades de sucre i una de vinagre . Remenar bé i deixar-la fent xup xup una estona 

També vaig fer  algunes bosses només  amb pebrot, o només amb albergínia .... 

No vaig voler voler posar " herbetes" . Perquè ? : perquè llavors tota la salsa tindria el mateix gust sempre . Així què, quan les hagi d'utilitzar , les posaré a fer un xup xup ràpid amb les herbetes que vulgui en aquell moment: segur que en aquesta casa no en faltaran !!
Unes les vaig coure amb alls, les altres no per la mateixa raó. 



Un cop s'ha refredat l'he posat en bosses per a congelar . Després les embolico en paper film, per a que no surti res d'oli ni cap líquid.  També queden més planetes , per optimitzar millor l' espai.

Un bon amic, que ha inspirat aquesta entrada , fa el mateix però fent "conserva" de tota la vida. És un valent i un artista!!  Però  jo no, fer-ho em representa el doble de feina i manegar pots calents, cosa que no m'agrada gens. Per tant l'alternativa és el congelador .














I així el tenim !! Si l'hort encara ens dóna més regals en forma de verdures, anirem fent més i ho portarem al congelador del padrí, que és més  gran. 




De moment ja tenim reserva si més no, fins la tardor . Ens esperem noves i bones salses de tomàquet, truites, pizzes, torrades de ceba confitada amb formatge de cabra, pollastre  i/o peix samfaina... Serà , durant els mesos més freds, el nostre record  gastronòmic de l'hort que tantes alegries ens dóna , jeej!!


Bon profit a tothom !!!







18 comentaris:

  1. M'encanta aquest recull de receptes!
    Nosaltres tenim l'hort en procés de canvi i arriben pocs productes a casa però no deixaré de passar per IKEA a mirar si queden woks.
    No en tinc cap i pel que dius val la pena!
    Besets cuiners
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, ha estat tot un descobriment !! suposo que estava acostumada a les meves paelles tan velletes que se'ls hi havia marxat tot el teflón , pobretes.
      noto que el wok escalfa tot el que hi ha a dins i això vol dir menys estona, més estalvi energètic ...
      Petonets guapa!

      Elimina
  2. Molt bÉ! tot guardadet al congelador. Nosaltres estem recuperant l'hort a l'escola que després de tot l'estiu sembla una selva.
    jijiji

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja, ja me'l imagino, però endavant, segur que quedarà genial !!

      Elimina
  3. Jolín, jo tinc un wok que em van regalar amb els punts de la targeta i allà està. M'has fet enveja de la sana (clar, tanta verdureta...). L'haurem de rescatar


    Aprofito també per a dir-te que t'he concedit un premi Liebster. Pots veure l'entrada aquí: http://aquihodeixodit.blogspot.com.es/2013/09/premi-liebster.html
    i si vols, acceptar-lo.
    Un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rescata'l, rescata'l !! per a mi és genial !
      Moltes gràcies pel premi, quina il·lusió!!!!
      petonets guapa!

      Elimina
  4. Quin goig que fan totes les verduretes juntes! Jo sóc més d'amanides i purés, però té una pinta estupenda! :)
    Muas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiiii, quins colorets ,eh? A mi m'encanten les amanides !!!!
      petons!

      Elimina
  5. Quina bona pinta que fan totes les verdures! Però quina feinada! Ara, que això de tenir el congelador de menjar ja cuit i saludable, segur que compensa! Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. sí, és una mica de feina, però no tanta la veritat sigui dita . El meu amic sí que en té de feina, que fa pots de conserva !! Però és simplement avançar-la, ja que durant molts dies no caldrà fer res. A més a més estalvies energia , en una vegada ja ho tens tot!! Compensa com dius molt bé !!
      Una abraçada!

      Elimina
  6. Que bé, que bona! Suposo que el que sempre m'ha faltat en fer la ceba confitada és el vinagre, no sabia que se'n hi havia de posar, i mai m'acabava de quedar del tot bé, però espero que no agafi gaire gust de vinagre, perquè no el suporto... de fet només el compro per a fer experiments i per a rentar les verdures i les maduixes...

    ResponElimina
    Respostes
    1. jejej, jo tampoc el suporto !!! procuro allunyar-me'n tot el que puc !! quina casualitat!! Jo li vaig posar una culleradeta de vinagre de mòdena i no té massa gust al final, la veritat, suposo que al coure'l marxa aquella acidesa tant forta . A les maduixes els hi poso suc de llimona . I els experiments ... gairebé estic amb la pinça al nas jeje.
      Petonets de la lliga vinagre no, gràcies !!

      Elimina
  7. Quina bona pinta!!! I quin plaer poder-ne menjar durant l'hivern!

    ResponElimina
  8. Que pintaza... estarán deliciosas!!! Una manera genial de tener siempre a mano verduras del huerto... que ricas!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. PUes sí, el congelador se nos va quedando pequeño. Pero me temo que no duraran mucho, jeje.
      Un besote!

      Elimina