diumenge, 29 de setembre del 2013

Descobrint el nitrogen líquid: la nit de la recerca





Divendres al vespre el IRB- Institut de Recerca Biomèdica de Lleida - va organitzar la Nit de la Recerca adreçada als petits ( i no tan petits) :


El proper 27 de setembre tindrà lloc arreu d'Europa la Nit de la Recerca, un esdeveniment que s´emmarca en el programa específic -People- del 7è programa marc de Recerca i Desenvolupament de la Unió Europea. L´objectiu principal de la Nit de la Recerca és divulgar la ciència i, en especial, la figura dels investigadors i investigadores a tota la societat. Per a fer-ho, l´IRBLleida obrirà les seves portes, realitzant al llarg del vespre tota una sèrie d´activitats per tal d´acostar al públic en general la vessant més divertida i participativa de la figura dels investigadors i investigadores. ...  triant un dels dos circuits que us oferim, al llarg dels quals realitzareu diferents activitats amb els nostres investigadors: 

- L´olor : una porta a l´emoció i els records 
- Els éssers vius: cóm son i què fan 
- L´envelliment del cervell

- Fred, fred!
- Sabem com som per dins?

Ens vam apuntar al segon circuit , del que en destaquem el primer taller: "Fred, fred " i realment era moooooooooooooooooooooooolt fred !! Descobrim el nitrogen líquid!!




Com ja sabeu es tracta de nitrogen pur en estat líquid ,a una temperatura de gairebé  -200º ( 200º sota 0 !!) Es tractava d'una empresa  que el subministra a d'altres que en necessiten , sobretot per refrigerar aliments, per la criogènia , en obres públiques i fins i tot per fer gelat!!

Ens han explicat que no es pot tocar , ja que ens pot produir cremades importants , fins i tot arribar a amputar dits, mans... cal anar molt en compte!! 

Els més petits al·lucinaven .... Ens han fet posar les cames ben amunt i l'han llançat a terra , espectacular !! les gotetes anaven lliscant sobre la superfície a gran velocitat, desplaçant-se com si fossin gotetes de mercuri. Res a veure amb cap altre líquid . 




Què passa si posem una mica de nitrogen líquid en una ampolla i en aquesta hi posem un globus? que s'unfla fins a petar !! comprovat!
I si hi posem una rosa ? que al donar-li un cop a la taula es trenca en mil bocinets !!
I si hi posem unes gotetes de suc? Que fem gelat!!

I el més increïble ... hem posat un plàtan a dins durant uns minuts .  sabeu que hem pogut fer amb ell després? Clavar un clau en una fusta!!!!




Observem, escoltem explicacions, fem hipòtesi , ens meravellem .... és que tot és tan diferent !!

La part més divertida i participativa ha vingut però després.  Han posat a dins del nitrogen ... galetes !!
Han sortit ben " fumades"" jeje. Ens en han donat a tots . Compte !! ens l'hem d'anar passant d'una mà a l'altra ràpidament per no cremar-nos !!








I sabeu què passa quan ens la mengem ? Mireu la fletxa que assenyala la boca de la nena que és al costat del David : li surt el " fum " per la boca i el nas !!!  A tots que n'han menjat els hi ha passat.  Ha estat molt divertit i hem rigut molt. 






Els més petitets han gaudit molt, els més grandets ja ho havien estudiat a escola , però tot i així eren els primers bocabadats . Una activitat que ens ha agradat a tots , als pares i mares també.


Darrerament el David està guanyant en expressivitat ... ens encanta!!!



Doncs ja veieu . Hem aprés coses noves , sorprenents i a més hem passat una estona divertida. No cal dir que estava ple i que les places estaven exhaurides ( i que era gratuït! ) 

Ah, i a més ens han convidat a un got de xocolata amb coca! 

Que passeu un bon diumenge!




14 comentaris:

  1. Quina activitat més xula!!!! I el David encantat d'aprendre, oi?
    Com m'agradaria veure aquestes gotetes lliscant pel terra!!! :OD
    Bon diumenge!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són super xules!. Ara això sí, s'ha d'anar amb molt, molt de compte , que és perillós.
      Sí, el David està sempre a l'aguait de tot, és genial.
      Una abraçada

      Elimina
  2. En David s'ho va passar bé, la seva cara ho diu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, tots ens ho vam passar molt bé. El noi que ho feia era molt simpàtic, no parava de somriure , preguntar coses, mantenir-nos atents ...
      petonets

      Elimina
  3. Que cara de alucinar!!! Parece que estuviera viendo magia!!! Es genial!!! Una actividad estupenda.

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es que es como magia, que pasada, de verdad
      La empresa que lo hace es internacional y va dando talleres como estos por España. seguro que en Madrid también , así que sólo hace falta estar atento, jeje.
      Un abrazo guapa!

      Elimina
  4. Buenooo! Quina activitat més xula!! No m'extranya que faci aquesta cara! Això de menjar galetes amb fum és del tot màgic! :)
    Muas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. màgic sí és , sí, ara no se si és massa sa, jejje. De moment encara estem sencers !
      Una abraçada

      Elimina
  5. Pocs adjectius em queden a dir a mi, una experiència genial!
    Quan els nostres fills es fan grans és molt interessant gaudir de les experiències que ens ofereixen les institucions, els museus, etc. Després ja hi aniran sols... ha,ha,ha
    Petonets de dilluns
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. A nosaltres ens encanta poder fer aquests tipus d'activitats en família , aprenem un munt de coses, a banda que ens ho passem molt bé.
      Una abraçada guapa!

      Elimina
  6. Com m'agrada el nitrogen líquid. És un material molt estimulant, jejeje.

    ResponElimina
    Respostes
    1. és super sí, però a mi també em fa iuiu ... només pensar-hi en el que pot passar si et toca la pell, brrrr.

      Elimina
  7. Quina sort poder presenciar això amb el nen: sempre m'ha fascinat el nitrògen líquid. Molt bon reportatge, tindreu un bon record de l'experiència! Petons

    ResponElimina