dimarts, 17 de desembre del 2013

Taller d' anellament d'ocells



Diumenge passat, la Regidoria de Medi Ambient organitzava un taller d' anellament d'ocells obert i gratuït. Jo ja l'havia fet fa molts anys ( fins i tot n'he perdut el compte!) i en quant el vaig veure el vaig proposar a casa.  Evidentment la resposta va ser un sí rotund tot i que començava a les 9.30h i feia un fred , brrrr !!

Com era d'esperar ha estat una experiència fantàstica !! a més el David era l'únic nen ( anàvem amb uns amics que han arribat més tard) i els experts han estat tots per ell, explicant-li coses, ensenyant-li a agafar els ocells ...


Potser us preguntareu perquè cal anellar ocells ... Aquí ho expliquen molt bé. 

L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual de les aus. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ens oferirà una gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.
Traçant les línies de vol definides pels parells de dades anellament-recuperació, és possible definir les rutes migratòries de les diferents espècies d'ocells, així com les seves àrees de descans, oferint-nos així una informació molt valuosa per a la planificació de sistemes integrats d'espais protegits per a les aus.
Una altra informació derivada de les recuperacions i controls inclou paràmetres poblacionals (taxa de supervivència, èxit reproductor, etc...) que poden resultar essencials per entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells.



En prenen, doncs, diverses dades: el pes, la mesura de les ales, del mateix ocell, el seu greix ...



Poc a poc , s'ha anat atansant als ocellets, que petitets que eren !!


Amb molta suavitat , poquet a poquet ....






 Li han ensenyat com agafar-los per alliberar-los .... quina sensació més bonica tenir-ne un a les mans, quina fragilitat. El David els agafava amb molta tendresa, al cap i a la fi, la que transmeten els mateixos ocells ....
















Hem trobat un pitroig!! 


I... com els agafen ? En unes xarxes molt finetes col·locades expressament per això.  Els ocells no les veuen, s'hi queden enganxats i al cap de poca estona els van a buscar.
Un cop acabat el dia de control, retiren els xarxes .








Després els guarden en aquestes bossetes numerades per fer-los-hi el control. Les dades s'apunten de manera acurada i després es passen en bases de dades  on-line per tal que l'informació recollida sigui compartida. 
Un cop fet, en pocs minuts els alliberen. 


No ha perdut detall de tot el que s'ha fet . A banda que ell es relaciona molt bé amb tothom , no li fa res preguntar, mirar, atansar-se, colar-se per on sigui , si allò que fan li desperta interès. Ara, això sí, si no l'interessa , és difícil de convèncer. 




Hem estat un parell d'horetes , feia molt fred i la veritat és que jo m'he quedat ben gelada . La gent era molt , molt maca, bon ambient, bones converses , tranquil·litat , respecte a l'entorn i als animals , ens sabia greu de marxar, sobretot perquè havien arribat els nostres amics , però no volem un altre refredat a casa nostra , no cal , jeje.

Un matí genial, hem aprés molt, de manera significativa i respectuosa , una experiència genial. 
Segur que la repetirem !!!




10 comentaris:

  1. Quina activitat més maca...A mi totes les que tenen a veure amb animals m'encanten, clar...
    (això sí, quina rasca fa pinta de fer, jajajaja!).
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí , ha estat preciosa.
      Uoé nena, que si en feia de fred ... sort que estàvem motivats i hem aguantat com a " jabatos" jeje. La propera ja portarem termos, més forros, mantes, estufes ....
      Una abraçada !

      Elimina
  2. Una actividad estupenda!!! El contacto directo con los animales, en entornos naturales siempre que sea posible, me parece muy enriquecedor... y se ve a David muy interesado!!! Je!!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, si hay animales todo capta su atención.
      Como te encuentras guapa ? todo bien ?
      muchos besitos !

      Elimina
  3. Quina experiència més bonica!!!
    Pd: Mai sé com dirigir-me a tu; en algun missatge he vist que t'anomenaven Camino, si?
    Petonets intrigats
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiiiii, aquest és el meu nom, amb origen en " tierras leonesas ".
      Una abraçada guapa , misteri resolt !!

      Elimina
  4. Camino :)
    Bones festes i que l'any nou ens ajudi a veure possibilitats en tot allò que ara són obstacles. Feliç any 2014!
    Petonets nadalencs
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tant de bo bonica !!
      Moltes gràcies i que passis un Bon, Bon Nadal !!
      petonets

      Elimina
  5. Quina experiència més bonica! La natura i els animals ens ofereixen meravelles. Segur que en David s'ho va passar genial i va aprendre moltíssim. Molt bines festes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiiiiiiiiiii, si al David quelcom no li agrada no li fa ni cas i aquí va estar tota l'estona super pendent de tot, no se li va escapar cap detall. ens encanta poder fer activitats ben a prop de la natura .
      Bon Nadal a tu també !
      petonets

      Elimina