divendres, 21 de febrer del 2014

Un projecte preciós: el Grup de Criança de Lleida















Petita història: 

Fa 5 anys, just per quan va néixer el David, vaig  tenir la sort d' entrar a formar part d'un preciós grup de mares, un grup de criança,  que es reunia cada mes. En aquests trobades , que fèiem junt amb els nostres fills i filles nadons encara , parlàvem que com anàvem vivint la nostra recent maternitat . Era un grup ple de vida, amb moltes inquietuds sobre com educar els nostres fills i filles en el respecte, la  llibertat, l'autonomia , omplint-los d'amor i seguretat . I també cap a nosaltres mateixes: com ser fidels al que pensàvem i sentíem, moltes vegades en contracorrent amb el que ens envoltava i a la pressió social que existeix entorn dels temes de criança ( part respectat, lactància materna, collit, porteig ...) 




Entre totes formàvem el que ens agradava anomenar una "tribu", tot fent referència a un proverbi africà que diu "Per educar a un nen cal una tribu sencera" . Des d'aquesta perspectiva entenem com , si ens eduquem tots en comunitat , compartint en grup, ajudant-nos, oferint cadascú /na de nosaltres el millor que tenim , tots i totes ens enriquim i els nostres fills i filles són més feliços









Doncs bé, els nadons van anar creixent i els temes a parlar i viure anaven canviant , tot i seguir la mateixa línia . L'espai on ens trobàvem mares i infants se'ns quedava petit , a banda que era el local d'un centre de ioga d'una de les mares que, molt generosament , va oferir durant una bona temporada . 






Així doncs vam començar a plantejar-nos " oficialitzar " el grup, ja que si ens constituíem com a entitat municipal, tindríem accés gratuït als centres cívics i locals socials de la ciutat, a banda de poder donar a conèixer el que fèiem i arribar a més famílies interessades .
Convençudes de que valia la pena l'esforç i que teniem una bona proposta per a la ciutat , ho vam tirar endavant.




Imatges extretes de :  http://kmberggren.com/paintings/

Katie m. Berggren




I així va constituir-se oficialment el :




i... què és el que fem ?

En primer lloc tenim un grup virtual, una llista de correu, que ens permet compartir informacions, fer preguntes , propostes ... també demanar i bescanviar coses que necessitem ... 

Tenim una llista de trobades mensuals per a fer coses vàries :



Berenars, excursions a la natura ...
Tallers varis d'artesania, cuina ...
English meetings 

Tot això enfocat des de la gratuïtat , compartint els nostres talents: allò que un/a sap fer ho ensenya a la resta sense cobrar res . No volem despesa econòmica pel mig, no tot s'ha de fer per diners . Tots i totes rebem i donem  respectant els moments, la disponibilitat , les necessitats de cada membre del grup .

Quan quedem per berenar en algun parc cadascú/ na aporta alguna cosa, el més sana i casolana possible, això sí.  D'aquesta manera podem aprendre noves receptes, els infants viuen directament la gratuïtat i el compartir amb alguna cosa que ells mateixos han pogut fer .... No cal comprar ni  gastar diners: valorem l'esforç, la senzillesa, les coses fetes entre tots .


I tot això ho fem en família: mares, pares i infants plegats fent tallers, cuinant, anant a xerrades ....







I perquè ho explico ara, després de 5 anys ...?




Doncs perquè ahir al vespre vam tenir la nostra presentació oberta a la ciutat . 
Vam programar una xerrada amb el títol "Comunicació reeixida , com gestionar positivament les emocions en la família" amb la psicòloga infantil, i més que coneguda Rosa Jové, autora de llibres com "Crianza feliz", "Dormir sin lágrimas", " Ni rabietas ni conflictos" .





Pensàvem que no seríem gaire gent i la veritat és que ...va ser un èxit !! Més de cent persones , algunes de les quals van estar tota l'estona de peu. No ens ho podíem creure !

Estem molt i molt contentes , ja que veiem que hem ofert quelcom que realment a la gent li preocupa i l'interessa . La major part del públic eren parelles joves , que van poder venir amb els infants . La Rosa té un gran poder de convocatòria , és una persona plena de saviesa entorn del món dels infants i a més a més s'expressa amb molta simpatia i moltes dots de comunicació.





Les regidores que van venir en representació de l'Ajuntament es van oferir a ajudar-nos i recolzar-nos en el que necessitem : locals, difusió d'activitats , lligams amb d'altres entitats. De moment ja tenim reunió amb dues d'elles. Això també ens ha esperonat molt a tirar endavant amb el projecte .


He fet una entrada molt llarga , però tenia moltes ganes de compartir-ho amb tots i totes vosaltres  !!!

Si voleu, podeu trobar més informació en el bloc del grup ( aviat fins i tot tindrem facebook !). Allà podreu trobar des de fotos de les activitats, a estatuts , dates, propostes, l'adreça de mail  ....



Estic satisfeta , ja fa molt de  temps, no només per la xerrada d'ahir . 

Tinc la sort de pertànyer a un grup preciós i de sentir-me una baula per a que aquest vagi oferint dia a dia més propostes a famílies per a formar part de la " tribu" .



14 comentaris:

  1. Jolín! Sabia que venia la Rosa Jové a Lleida a fer aquesta xerrada, fins i tot vaig pensar en anar-hi perquè era el dijous i podia, però finalment em vaig oblidar i vaig planejar una altra cosa... Veig alguna cara coneguda a la foto i em vaig trobar una companya que hi anava. Em sap molt greu haver-me despistat i haver-m'ho perdut, sobretot ara sabent que formes part, d'alguna manera, a l'organització. Gràcies per fer totes aquestes coses!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res, ho fem encantades de la vida !!! ja estem pensant en la propera, si mires el nostre bloc, podràs veure les propostes que tenim. , i si vens, ja ens coneixerem !!!
      Una abraçada !!

      Elimina
  2. Perque m'agafeu lluny, que si no més d'una visita us feia! M'agradaria molt anar a alguna xerrada de la Rosa Jové...Felicitats per aquest grup!!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah, doncs si mai et vols / pots escapar ja ho saps , et rebrem amb els braços oberts !

      gràcies !!!

      Una abraçada

      Elimina
  3. Pinta molt bé el vostre projecte! Felicitats i molta sort!

    ResponElimina
  4. Ooohhh!! Kina enveja em fas!! Jeje! Ojala algun dia jo pugui unir a un grup tan maco com el vostre al meu municipi. Un peto i felicitats

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja ho saps .... només cal cercar mares amb les mateixes inquietuds que tu , tenir un espai per a trobar-vos i .... màgia!!!

      Moltes gràcies, una abraçada !

      Elimina
  5. Doncs moltes felicitats! Pel grup, pel que transmeteu i per l'èxit d'ahir. Em sembla una idea genial i m'alegra molt que en formis part, segur que aquesta tribu us ajuda a ser una mica més feliços cada dia a tots els que en formeu part. Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies !!!
      La veritat és que a mi m'ha servit i em serveix de molt , crec que l' unir sinèrgies sempre és positiu per tothom .
      Ja us anirem explicant !

      Petonets guapa!

      Elimina
  6. Un proyecto estupendo!!! Felicidades!! El proverbio me parece de lo mas acertado... je!

    Besotes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. da que pensar el provervio eh? que diferente a lo que tenemos aquí , dónde cada uno va a la suya , fomentando la individualidad ...
      Gracias guapa, un abrazo enorme!

      Elimina
  7. Fa unes setmanes vaig llegir una entrevista de Sobonfu Somé on expressava la importància de la tribu i vaig sentir enveja de la saviesa de la seva comunitat.
    Ara veig que vosaltres també sou sàvies i que heu obert un espai fantàstic per a la vostra comunitat, quina enveja!
    Enhorabona per la iniciativa; ja que compartir és enriquir-se.
    Petonets
    Carme

    ResponElimina
  8. Quina sort formar part d´un grup de criança així!! Segur que, tant grans com petits, us sentiu molt ben acompanyats i acompanyades...Com que sovint vaig a Monzón, que està a mitja horeta, miraré el vostre planning d´activitats a veure si podem assistir a alguna...
    Per cert que jo he estat a un parell de xerrades de la Rosa Jové...i són "un gustazo"...; què bé que la tingueu tant a prop!
    Una abraçada

    ResponElimina