dimarts, 8 d’abril del 2014

Com es fa la mel ?


Es primavera , els camps s'omplen de flors i sovint veiem com  les abelles estan  ben enfeinades per fer força mel, menjar-ne  i guardar-ne per l'hivern proper. 

I ens hem fet la pregunta : com ho fan ?


Primer veiem com les flors tenen pol·len i estams pels que xuclen el nèctar que a les abelles tant els hi agrada  





Com que és tant petit i a simple vista no es veu bé, què podem fer per veure'l millor ? 
Doncs mirar-lo al microscopi!!


Preparem la mostra ...



I amb molta cura,  i més traça perquè costa una mica enfocar-lo bé, el podem veure bé a la pantalla de l'ordinador.

El David s'ha fixat en els granets que envoltaven l'estam, com si fossin "granets de sorra groga" . Doncs sí , aquesta és el pol·len que s'enganxa a les potetes de les abelles quan les estan libant  i que deixen al rusc posteriorment .




Hem mirat fotos per internet, i hem tret una idea molt xula d'aquest vídeo d'un CEIP d'un  poble de Navarra:  . Poso només els enllaços perquè, no se per quina raó , blogger no em deixa penjar els vídeos des del youtube.

Hem fet les cel·les del rusc amb cartolina taronja .  Després he trobat un altra idea genial per a fer-los amb rotlles de paper higiènic al blog   Relentlessy fun, Deceptively Educational, , que us recomano,   i en concret en aquesta entrada . 





Amb un centre de flors de feltre que havia fet mesos abans , hem  copiat el que fan les abelles . Hem fet petits granets de pol·len amb plastilina groga , i a més a més, les larves en color verd ( no teníem blanc) . Hem simulat amb les nostres mans les potetes de les abelles a les que s'enganxa el pol·len per a poder-lo transportar cap al rusc i cap a d'altres flors.





Amb paper de seda de color groc hem fet el nèctar. Hem simulat la llengua i la manera de fer de les abelles, tot  xuclant amb una palleta - sense foto, snif - L'hem posat a dins el rusc , on el deixen  per a que les larves es puguin alimentar . El mateix vídeo explica com les abelles es posen a sobre de les cel·les agitant les ales molt fort i molt ràpid, per a que així, l'aigua s'evapori i quedi la MEL , que serà el seu aliment. 





També hem vist com posen una capa de cera a sobre la cel·la per a que la mel no s'assequi i quedi amb aquella textura que tant ens agrada .

Quan el papa ha arribat a casa li ha explicat tot el procés tot content . 


I ... que ens va inspirar a fer aquesta petita investigació ? 


Un taller d'elaboració de mel, al que hi vam anar diumenge , a la Fira de la Floració de Miralcamp, que feia  una petita empresa del mateix poble , Apicultura Navés .

Primer de tot hem vist la mel dins les cel·les de les arnes . Aquí podeu veure com les posen primer en camps d'arbres fruiters per tal de pol·linitzar-los i d'aconseguir mel. Tothom se'n beneficia ! Després les mateixes arnes aniran a camps de romaní fins acabar al vell mig de les muntanyes . 





Tot seguit el Dani ens ha ensenyat com s'extreu la mel , d'una manera totalment manual. Fins i tot  ens ha fet vestir d'apicultors !! Les peces es posen de manera vertical i ben collades en un gran recipient d'acer inoxidable .




Aquí hem pogut veure de primera mà les larves de les abelles 





Un cop posades i amb una maneta s'han de fer rodar molt fort i ràpid . D'aquesta manera i gràcies  a la força centrífuga, la mel surt disparada del rusc cap a les vores del cilindre . 





Ho comprovem ? mmmm, que bona !!!! Al David li ha encantat i això que a casa mai en vol de mel . Un pas més a tastar coses noves !!






La mel va lliscant per les vores del cilindre i cau cap a baix , on hi ha una petita aixeta per la qual surt la mel.




Ens hem pogut endur a casa un potet per a degustar-la i recordar tot el procés . Boníssima !!

Continuarem coneixent el món de les abelles, que és molt interessant . I ja començo a buscar activitats entorn de la força centrífuga .... sort que en tenim de Pinterest i de tanta gent que comparteix bones idees !!


Abraçades !






9 comentaris:

  1. Que xulo! Quin procés més bonic, i que ben expicat!!! A més el fet de poder vivenciar-ho, dins i fora de casa converteix el procés en un aprentatge significatiu, podent relacionar els nous coneixements amb els anteriors. Petons dolços com la mel!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies !!!
      Sí, jo opino com tu, de fet penso que la primavera és l'època ideal per a potenciar aquest tipus d'aprenentatge , ja que tot el que ens envolta ens convida a fer-ho !!
      Una abraçada guapa!

      Elimina
  2. Aprendre coses sobre un aliment taaaan bó és molt motivador, jejejejeje...Xulíssim el taller! :)
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. sí, la sort és que ens en queda encara molt a aprendre !!
      Petonets !!

      Elimina
  3. Magnífica i molt completa recreació del procés! El rusc amb les cel.les, larves i nèctar em té el cor robat! Genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies !!! quan vaig veure la proposta a internet em va encantar a mi també !
      Una abraçada

      Elimina
  4. Es genial!!! Joooo... me parece estupendo poder jugar y leer sobre algo para después sentirlo, olerlo... ver y palpar esa realidad!!! Creo que es una forma preciosa de aprender.

    Bes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es la mejor manera de aprender , ójala todo fuera así !!!
      Un beso guapa!!

      Elimina