dijous, 17 d’abril del 2014

La lluna de sang des del Claustre de la Seu Vella



Com ja sabeu, aquesta nit passada , 15 d'abril, es donava un preciós espectacle amb la lluna. 

Hi havia un eclipsi lunar , només visible des d'Amèrica i Oceania , que tenia associat un altre fenomen : la lluna de sang , es a dir, que aquesta, en sortir, es podia veure d'un intens color vermell, molt més del que veiem habitualment.  Això es donava , especialment, per la suma de l' atmosfera i  l'ombra de la Terra projectada sobre la lluna, tot i que en teoria aquesta no s'havia de veure per l'eclipsi.


La atmósfera terrestre es la culpable de que el satélite cambie de color durante el eclipse total de Luna ya que lo lógico sería que no está desapareciese por completo del cielo, sin embargo debido a la inclinación de ambos, la Tierra desvía y absorbe los rayos de color azul del Sol y por ello adquiere una coloración muy similar a la del gran astro en los crepúsculos.

A Lleida, els Amics de la Seu Vella , cada nit de lluna plena, obren el claustre, que és l'únic de tota Europa obert a la ciutat ( habitualment tots són tancats ) , per a poder admirar-la .
 Aquesta vegada ,amb més raó que mai , no ens ho podíem perdre.
Van apagar les llums del claustre per a poder admirar-la millor. En aquell moment, tot es va omplir de màgia.



Tot i la gent que hi havia , es respectava el silenci i la contemplació . 
Quina bellesa, quin moment tant únic i especial ...






Hi havia molts pocs nens , tres en total, als que el David de seguida va anar a conèixer .




Passejar a la nit i en silenci pel mig del claustre , amb la poca llum que entrava des de fora ha estat una experiència preciosa , tot es veu i es sent diferent de durant el dia . No podia deixar de pensar en els milions de persones que durant segles l'han estat visitant, que ja no hi són , però que ella, la Seu , encara hi és vetllant la ciutat  ...


Hem estat els primers en entrar al claustre , que poc a poc s'anava omplint de gent que entrava en degoteig... M'ha vingut al cap la primera estrofa de la cançó d'en Sisa , "Qualsevol nit pot sortir el sol "


Fa una nit clara i tranquil·la
hi ha una lluna que fa llum
els convidats van arribant
i van omplint tota la casa
de colors i de perfums ...




Amb aquest lluna vermella que poc a poc , conforme pujava en el cel , s'anava engroguint , el títol de la cançó es fa realitat :  qualsevol nit, pot sortir el sol . Certament , aquesta nit  ha sortit .


Us l'he perdut ? Doncs agafeu agendes , perquè ens en queden 3 !!! la darrera de totes visible des d'Espanya :
Este es el primer eclipse de luna total de un ciclo de cuatro que se sucederán hasta el 2015, conocido como la tétrada de lunas rojas, el último de ellos podrá verse desde toda España.
  Los próximos eclipses totales lunares en los que el mundo podrá ver la Luna de Sangre ocurrirán el 8 de octubre de 2014, el 8 de abril de 2015 y el último será la noche del 28 de septiembre de 2015 y no volverá a ocurrir hasta el año 2032.




I vosaltres, la vau poder admirar ?








6 comentaris:

  1. Quina experiència més màgica, segur que en David la recordarà amb afecte i emoció. Nosaltres haurem d'esperar una altra ocasió per veure-la. Una abraçada

    ResponElimina
  2. Quins espectacles més meravellosos ens regala la natura! Quina passada! Doncs no n'estava al cas, però estic segura que la propera no ens la perdrem!
    Un petó!

    ResponElimina
  3. Son momentos únicos, mágicos... David seguro que los recordará: una luna roja es un fenómeno espectacular!!!

    Petons!

    ResponElimina
  4. Uauuuuuuuuuuuuuuu quina bona experiencia i quina nit tant mágica. Les fotos encantadores i fascinants. Segur que vau gaudir d'una meravellosa vetllada tota la familia.
    Petonets

    ResponElimina
  5. Quina passada de fotos! Nosaltres només ho van veure a la tele...;)
    Muas!

    ResponElimina