diumenge, 31 d’agost del 2014

Acollim una tortuga !! (i lapbook)



Les colònies familiars també tenen la seva pròpia mascota, ja que una de les famílies s' endú la seva tortugueta per passar els dies plegats . Val a dir que és l'estrella durant tota la setmana i que , com no podia ser d'una altra manera, el David és un dels seus incondicionals. 

Doncs bé, diumenge passat , el dia de recollida, se m'apropa el Joan i em diu: escolta , com que veig que el David n'està tant, que et sembla si us l'enduieu 15 dies ? primer de tot sorpresa inicial: - I el Pau ( el seu fill de 9 anys ) , que dirà ? - Ja ho hem parlat i li sembla bé . A més a més ja se que fareu un projecte o similar....  ( és que és seguidor del bloc  ;-)  )  Continua la sorpresa i sorgeixen un munt de dubtes : què menja, com la cuidem, què li agrada ....? Li diem al David i ell content . El papa estorat: i si li passa alguna cosa ? . Però com que ell n'havia tingut una durant 15 anys , ens podem fiar , que té experiència. 
Però tan el Joan com l'Elisa ens tranquil·litzen, mentrestant el Pau ens explica tot el que hem de saber: dieta, com l'hem de cuidar .....

Bé doncs, cap a casa !!!

Primer de tot li hem de preparar un terrari, perquè la tortuga,  que es diu " Comtú" ( oi que és un nom genial????) es trobi el més a gust possible. M'he passat hores davant l'ordinador buscant i rebuscant com podia estar millor. Comtú és una tortuga de terra, de l'espècie Testudo graeca que va arribar a mans del Joan i l'Elisa a través d'un altra família de les colònies, ja que les seves havien criat.
Durant aquests dies hem millorat el seu cau, canviant el tipus de terra que primer li havíem posat, la forma del terrari .... 

Us ho expliquem !!!




A casa tenim una bona col·lecció  de pedres, branques, fulles .... quin bon us que els hi hem pogut donar ara, i quin orgull saber que les vam recollir nosaltres ! Aigua, pedres, terra , menjar.....




A l'endemà vam canviar la terra per una que podia ser més adient, més seca. El papa en va portar de l'hort. També hem canviat el terrari, tot fent anar un calaix que ens vam trobar junt amb d'altres mobles  a la vora d'un contenidor ( ben net, eh??) d'uns veïns que s'estaven canviant el dormitori. 



Terra nova, escorça d'una surera que vam agafar l'estiu passat a l'Alt Empordà , branquetes amb les que fer un teulat per a que pugui jeure a l'ombreta....




I ... com aprenem sobre les tortugues ?

Feia temps que volia fer un lapbook i a principis d'estiu en vaig estar buscant informació. La vaig recopilar en el nostre tauler de pinterest , aquí .  Què és un lapbook ? aquí,  aquí  .... És una manera senzilla, creativa, divertida  de recollir informació sobre un determinat tema , en format de llibret, de desplegable ... Hi ha mil i una idees de com fer-los. 


Nosaltres vam utilitzar un llibret de propaganda. Cartolines, cel·lo, pegament, folis de colors, tisores .... i un munt de fotos que vaig anar buscant a la xarxa.


Preparats ? llestos ? ja !!!




Es tracta d'anar pensant quines preguntes ens volem contestar .... Anem fent-ho en forma de pestanyes, sobres, enganxant les fotos directament , enumerant les sèries ....






I quina millor manera d'aprendre ,  que , un cop acabat , li puguem explicar al papa quan arriba de treballar: 




Les tortugues no tenen dents, tenen una mena de bec . Vam trobar l'explicació en pictogrames en un bloc o web del que no puc trobar la referència: ho sentooooooooooooooooo!!! Si algú de vosaltres el sap, si us plau, m'ho dieu, que l'afegiré.




Quants anys tenen les tortugues ? Com que, per molt que els hi preguntem no ens contestaran, haurem de ser ben espavilats : els anys de la tortuga es saben contant el nombre de línies concèntriques que tenen les cel·les . després hi ha d'altres coses a tenir en compte : tamany de la closca, dany que hi pugui tenir aquesta... 





I ... què mengen ? hem diferent entre les tortugues terrestres i les marines...
On va cada imatge ?




Tenen ossos? síiiiiiiiiiiiiiiiiiiii




Són grans, petites, de quin tamany són ? De tots els tamanys!!! La darrera foto no es veu bé , però és una tortuga del tamany d'un cargol !!




Com ponen els ous?  Fan un forat a terra, posen el " culete" i els ponen. Hem vist encuriosits, com les tortugues marines, un cop han trencat la closca de l'ou, surten i se'n van corrent cap al mar , no sigui cas que se les mengi algun altre animal, com els crancs o ocells de mar.



I que fa estant en el mar ? doncs hem vist aquests documental, preciós i molt interessant :





És una mica llarg, però el podeu veure en diferents vegades ....


Doncs ja veieu .... una setmana d'aproximació al món de les tortugues i dels lapbooks, que era el primer que fèiem, crec que en vindran uns quants més a partir d'ara .....

Joa, Elisa, Pau : moltes gràcies per l'oportunitat i la confiança !!!! Aviat Comtú tornarà a ser a casa vostra  havent-nos regalat tots uns dies d'aprenentatge significatiu !!!


Bon diumenge a tothom !!!!






15 comentaris:

  1. Que bé! Quina passada, i quina alegria d'aprendre!
    Acabo de descobrir el món dels lapbooks i me'n he enamorat! Visca!
    I resulta que la Comtú no només és molt mona, sinó que a més ha viscut en un espai preciós!
    Quina alegria!
    Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ja veuràs ja, hi ha lapbooks que són una passada, tenen un munt de propostes d'aquestes que t'agraden a tu, senzilles, creatives, originals... només veient-les agafen ganes de fer-ne uns quants. Cerc que faré com una de les mares del tauler de pinterest i faré unes quantes plantilles de llibrets, rodes, hexàgons , etc,etc. així els poden tenir preparats per quan convinguin , ja que és una mica laboriós tot plegat.

      D'altra banda hauríem de poder llegir els pensament de Comtú per saber com es troba, jeje. estic segura que troba a faltar el Pau ....

      Abraçadesssssssssssssss

      Elimina
  2. Hola familia!

    Ja ens ensenyareu aquest lapbook tant xulo que heu fet!

    Menys mal que la comtú no parla, doncs segurament ens diria que es vol quedar a viure amb vosaltres de lo bé que la tracteu!

    Una abraçada a tots!
    Pau, Elisa i Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jejeje... doncs jo estic segura que us enyora molt !!!
      I tant que us ensenyarem el lapbook,, al David li encantarà explicar-vos-el i crec que al pau li agradarà.
      Ja quedem per aquesta setmana !!
      Abraçades !!

      Elimina
  3. Que emocionant tot plegat, la Comtú, la contrucció de la seva casa , la recerca d'informació ......Un aprenentatge molt significatiu!!!!
    I el lapbook fantàstic ja saps que a mi m'encanten i des de que vaig fer el primer dels pirates, n'he intentat fer un per trimestre. Una molt bona eina d'aprenentatge !!!!
    Una feina fantàstica la que heu fet aquests dies !!!!
    Molts petonets família !!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Magda !!! la veritat és que ha estat una currada, però m'ha encantat el procés i el resultat . Ja en tinc més de pensats, tinc ganes de fer-los: un sobre els grans felins i l'altre sobre les aus rapaces.
      Ja us ho anirem explicant, i re miraré les teves propostes, segur que són genials !!

      Abraçades guapa!

      Elimina
  4. Bueno!!, que maravilla!!, es una tortuga preciosa, y no podíais haberle sacado mejor partido. Me encantan vuestro proyecto lapbook invita a seguir vuestro ejemplo y hacer uno... admiro como os metéis de lleno en esos aprendizajes que os va regalando el camino, felicidades por vuestro modo de hacer :)

    Si os quedáis con ganas de seguir conociendo más sobre estos apasionantes animales, a los que yo admiro especialmente, os recomiendo un libro que me encanta, muy completo y con un rigor científico impecable (y está escrito por un chaval de 18 años!!). Puede que ya esté descatalogado por que es del 92, pero tal vez en bibliotecas o por internet se pueda conseguir, de verdad es una joyita, os paso la referencia por si os apetece
    El maravilloso Mundo de las tortugas.
    M. Merchan Fornelino

    Besotes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anda , muchas gracias por todo !!
      Lo de los lapbooks es una pasada, me he dado trabajo, pero creo que por ser el primero . Dan pie a la imaginación y la creatividad , y claro , al aprendizaje.
      Ahora que nos nos oye nadie : no me gustan nada las tortugas ! yo no se porqué pero me dan grima , sobretodo las de tierra, Debo tener algun trauma infantil por ahí perdido, porque mira que los reptiles me encantan . Cuando hemos ido de visita a parques naturales, zoos, etc siempre es la parte que obvio, que no visito ... Las marinas sí me gustan, que curioso ,no? Ay, la mente humana .... jejej.
      Muchas gracias por todo guapísima !!!

      Elimina
  5. Una idea fantàstica recopil.lar l'experiència amb la tortugueta Comtú en un lapbook: va molt més enllà que en un àlbum de fotografies. Cuidar d'un animalet és una experiència molt enriquidora per als nens, segur que en David n'està encantat. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que està encantat, ara, també s'ha de dir que s'ha oblidat d' ella un cop passats els primers dies. En volia una que uns amics ens podien donar, però creiem que ha de ser una mica més gran per tal de poder prendre aquesta responsabilitat, que és molta tot i ser una tortuga.

      Abraçades !!

      Elimina
  6. Jolin!! Me dejáis con la boca abierta!! Plas, plas... Un proyecto precioso y la mejor manera de que el peque aprenda: con experiencias chulas que seguro que le dejarán un recuerdo imborrable. Esto os lo copiaré seguro, cuando sea un poco mayor Akane.

    Besotes artistas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues cuando lo hagas me lo dices, que te envio las fotos que recopilé , que es un rollo buscarlas por internet! seguro que a Akane le encanta hacer algo así, con lo espavilada que és !
      Besitos

      Elimina
  7. What a brilliant way to learn about a new pet! We had a tortoise for a little while, they make such great pets. Thanks so much for sharing at the Outdoor Play Party :-)

    ResponElimina
  8. I love the lapbook you put together, and all you did with the turtle. Thank you for linking up to Science Sunday!

    ResponElimina