dimarts, 7 d’agost del 2012

Descobrint les butternut



Si us passa igual que a mi us preguntareu : " les què ?" Fa uns dies no en tenia ni idea del que eren les butternut , de fet no havia sentit mai el nom , no se si hagués pensat en galetes , crema per les sabates o botons ... vaja que "na de na ".  Doncs bé , ja sóc una mica més culta ," hortolantment" parlant, perquè he descobert que són carabasses ! de diferent tamany i forma de les que estem acostumats a veure .

 I com és què les he descobert ? Doncs per que el pare ( que treballa com a tècnic en una cooperativa agrícola )  ha aconsellat a un senyor que les volia plantar a la seva finca i aquest  ens ha convidat a veure el resultat i a agafar les que vulguem. Novament tenim l' oportunitat de descobrir fruits de la terra en la seva mateixa plantació i no només en la botiga, podent seguir així el seu procés de creixement i posterior collita. No em cansaré d'agrair aquests tipus d 'oportunitats i tot el que ens permeten descobrir i experimentar.



Només hem agafat un parell , no volem que se'ns facin malbé,
 ja que no sabem, de moment ,què és el que podem fer amb elles 

Us presentem la finca de les butternut : 

És molt gran, vaja, crec jo, que no m'hi entenc gaire ... és que s'han de collir moltes, eh ? uf ! quina feinada !
Esperem de tot cor, que els hi siguin profitoses econòmicament, que sabent com està el món de la pagesia, cal reivindicar que els hi paguen un preu digne, el que realment es mereixen per tota la feina que fan i to lo bo que aquesta ens aporta a la nostra alimentació i salut.







Un cop a casa ...


Descobrim el nom .. he plastificat unes imatges de la carabassa amb el seu nom en lletres majúscules i minúscules ( grans i petites segons el David ).He agafat gomets de 2 colors i els hi he posat les lletres corresponents per a que les pugui buscar i posar-les a sobre de cada casella. He posat tres paraules relacionades " carabassa, pipes i hort" amb les fotos corresponents. La del l'hort era la de quan les vam anar a collir nosaltres. 
Ha estat poca estona fent lo de les lletres, li ha engrescat més jugar amb la carabassa, lògicament: a veure ...

la tallem ,mama ?  És clar que sí ! a veure què hi ha a dins ? 


Color, textura, gust, duresa, pes  ....
hi ha moltes coses en les que ens podem fixar !

Hem intentat buidar-la tal i com fem amb les síndries per exemple,
fent boletes, però és massa dura i costa molt. Les que hi han les he fet jo,
després li he fet uns talls que m'era més fàcil així .

Ha estat una estona jugant amb les boletes i les pipes.
Ha descobert que aquestes són llefiscoses i no li ha agradat gaire la sensació.
Les hem separat en un petit bol i les hem posat al sol per a que s'assequin,
a veure que passa...

Li he proposat contar les boletes i li he donat una ouera per si la volia
incorporar al seu joc.Però la idea no l'ha motivat massa, ni el tornar
a posar les boletes a dins la carabassa, segons ell eren naus espacials
que volaven ... ¿¿??





Aquest matí hem continuat amb l'activitat de les lletres i els noms, però primer hem anat a buscar les pipes que vam posar ahir a assecar. La seva textura és més agradable, no " pringa" i per tant ha estat més fàcil agafar-les i manipular-les. Així doncs, descobrim que el sol, apart de fer llum , fa calor i aquesta asseca les coses que estan molles o humides, com quan sortim de la piscina...

Volem conservar-les per poder observar-les quan vulguem. En un cercle semblant al de la carabassa posem pegament ( li ha costat una mica apretar el tub perquè gairebé no ni havia ...) i les empeguem tot apretant-les bé. Tot un exercici de psicomotricitat fina !









Així ens ha quedat , després ho tornem a posar al sol per a que el pegament quedi ben sec i les pipes no ens 
caiguin ....


Continuem amb les lletres .... més psicomotricitat fina. Li costa treure tot sol  els gomets així que li aixeco una mica una punteta, perquè si no se li trenquen i llavors no vol continuar fent-ho. Cada vegada el tros que aixeco de la " punteta" és més petit, però suficient per a que el pugui agafar bé i treure el gomet per  ell mateix. 


Ha volgut posar les "A" al revés perquè diu que " han xocat i han caigut ",
Ah ... pos vale ...


He fet les lletres petites amb la font " comic sans" del word office,
perquè , per a mi, és la que té les lletres més semblants a la de l'escriptura
a mà i que es veu millor quines són les lletres ... però es clar que això va a gustos...

Al final l'hem acabat i de super bon rotllo, hem fet un repasset de les lletres, que feia dies que no feiem ... com es nota que som a l'estiu i que hi ha d'altres activitats que ens venen més de gust , jejeje.

Conservarem el que hem fet, per això ho vaig plastificar. M'agradaria ampliar-ho amb altres fruites i verdures per a tenir-ho tot en una capsa o enquadernat i poder mirar-ho  quan vulguem, encara que no se si és una activitat massa de " cole " ....

I potser us preguntareu ... què se n'ha fet de la carabassa , ui perdò, de la " butternut " d'ahir ?

Doncs .... tatxan !!!

Un pastís de carabassa, formatge i iogurt !!!


Què li he posat ?

. 1/2 butternut
- 1 tarrina de formatge per untar
- 2 cullerades de sucre ( això al gust de cadascú )
- i iogurt grec
- 250 gr de nata líquida 18%
- 3 ous 
-2 cullerades soperes de farina 
- unes quantes galetes i una mica de mantega per la base.
- agar- agar ( o gelatina neutra)



He bullit la carabassa en una mica d'aigua fins que ha estat tobeta. Després l'he tret del foc i l'he deixat reposar en un escorredor. He reservat l'aigua.

Mentrestant he esmicolat les galetes i els hi he afegit la mantega desfeta. L'he posat a  la base del motllo de pastissos. En una web ( no recordo quina) vaig veure com fer-ho de manera neta i molt eficaç: amb el cul d'un got !! Ho he posat a la nevera mentre feia la pasta de dins el pastís, així s'endureix.

Per fer el farcit:

He batut els ous amb el sucre una estona, fins que quedi d'un color més claret. Després he afegit la nata líquida, el iogurt i el formatge, ho he tornat a batre i quan ha estat tot uniforme he afegit les 2 cullerades de farina fins que l'ha absorbit.

Ho he posat al motllo a sobre de la pasta de galeta i mantega i al forn a 170º  durant uns 20 minuts. No ha de quedar massa feta ja que si no s'asseca molt després.
Es treu del forn i es deixa reposar.

Mentre he fet la gelatina : he agafat l'aigua de la carabassa i he fet l'agar- agar. Aquesta és una alga insípida i transparent que té un poder de gelatinitzar molt més alt que les gelatines normals, és molt més nutritiva i molt fàcil de fer. Només cal posar-la quan l'aigua bull, retirar-la del foc i deixar que s'estovi, remenant fins que es desfaci . Quan ha estat ben desfeta l'he barrejat amb la carabassa amb el multirobot, és a dir, com si el passés per la batedora .

( També hem aprofitat per veure amb el David el canvi  en la textura de la carabassa un cop bullida, que no ho havia dit ...) .


Un cop més freda la pasta he afegit la carabassa per sobre i l'he deixat a fora fins que ha baixat la temperatura i l'he pogut posar a la nevera, on ha estat tota la nit .

Quan l'he tret li he posat sucre amb canyella per sobre ( no ens agraden les coses gaire dolces, així que no us poso quantitats, crec que això ha d'anar al gust de qui la fa ...).


Perdoneu que no posi més fotos del procés però és que em resulta una mica difícil cuinar i fer fotos alhora, i això que el pastís l'he fet sola que el meu ajudant se n' havia anat a la piscina amb el pare ....

És la primera vegada ( crec) que menjo quelcom amb carabassa, és clar que amb el pastís de formatge de company no podia sortir gaire malament. 

Nyam. nyam !!! Bona, bonica, nutritiva .... la repetirem ? síiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


I fins aquí la nostra descoberta  " butternutil " .
Quina serà la propera ?



15 comentaris:

  1. M'ha encantat aquesta entrada! I tot el que heu fet amb les "butternuts" (jo tampoc coneixia la "palabreja")!!!!
    El teu fill ha "xalat" molt, oi?
    Una abraçada estiuenca per tots 2!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies !!
      Jo crec que si hagués estat més toveta l'hagués gaudit més , pero vaja... es lo que hay, jejej

      Elimina
  2. Hola!! Por fin me paso por tu blog después de tanto oir hablar de ti a Inma de Para mi peque con amor. Por aquí me quedo también para aprender cositas de ti, jeje.
    La calabaza, que yo no había oído tampoco lo de butternuts, está buenísima a la plancha y en crema... por si quieres probar otras recetas, jajaja.
    Un saludo



    http://mamimamitamama.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, bienvenida !

      Pues sí que la probaremos sí.
      Gracias !

      Elimina
  3. Lo que dan de sí les butternuts, madre mía!! Me ha encantado todo el proceso, esto sí que es significativo!! Un besico.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Inma !Me hubiera encantado que la hubiera podido manipular más en crudo , pero son duras .... eso si, al cocer queda super blandita

      Elimina
  4. ¡Qué actividad tan completa!
    Seguro que no lo olvidaréis nunca ni el peque ni los mayores.
    Y me encanta la imaginación de tu hijo en las actividades. Estos detalles no tienen precio. Besos...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola !

      Pues sí, tienen cada cosa ... y eso que David todavia no habla muy bien ...

      Elimina
  5. Quina passada d'ativitat!! M'has deixat amb la boca oberta. Gràcies!

    ResponElimina
  6. Quant de joc han donat les "butternuts"...!!!; m´han encantat totes les activitats que has proposat al teu fill. A l´hivern tenim gairebé sempre carbasses a casa, així que m´apunto unes quantes idees per fer amb els meus nens. Gràcies per compartir-les!!.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura,

      Doncs ja ens explicaràs què tal ... per cert ... alguna música relacionada amb les carabasses ?

      Elimina
  7. Great activities! I featured your post at the Living Montessori Now Facebook page: http://www.facebook.com/LivingMontessoriNow. I'll be adding your post link to my Montessori-inspired vegetable unit post next Tuesday.

    ResponElimina
  8. Quina entrada més supercompleta! M'encanta tot el que heu fet d'experimentació aprofitant la carbassa i que després la cuineu i repasseu lletres amb ella em sembla al.lucinant. Segur que us ho heu passat genial. Una abraçada!

    ResponElimina