dimarts, 25 de juny del 2013

La Muntanya de sal de Cardona



Aquest dilluns, festa de St.Joan, ens en hem anat cap a Cardona, a fer una visita que desitjàvem fa molt de temps : la muntanya de sal, una meravella geològica del nostre país.

Així què , novament, agafem cotxes, entrepans, i ens dirigim cap a una nova descoberta !!


Què és la Muntanya de sal  de Cardona ? Agafo les paraules de Cardona Turisme per explicar-ho bé :



 La visita al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, dins les antigues instal•lacions de Mina Nieves, ens ofereix la possibilitat de conèixer els afloraments salins de Cardona i el singular patrimoni natural i cultural que fan d'aquest indret un lloc únic en el món. La geologia, la mineralogia, la botànica i la història tenen en aquest recinte un punt de trobada en el context de l'explotació que l'home ha fet d'aquest mineral des del neolític fins a arribar a l'explotació industrial.
Podreu conèixer el recinte Mina Nieves, una de les explotacions de sals potàssiques més importants d'Europa fins a l'any 1990. Contemplar una meravella de la natura: la Muntanya de Sal, diapir situat a la Vall Salina, i gaudir d'una àrea museogràfica, així com dels pous d'extracció (Alberto i Maria Teresa) i la maquinària d'un d'ells. 














En el decurs de la visita sereu traslladats amb vehicles especials fins a la Vall Salina descendint un desnivell de 86 metres. Els vehicles us deixaran a la Vall Salina, des d'on podreu admirar un increïble aflorament salí: la Muntanya de Sal. A continuació, us equipareu amb un casc miner i entrareu a l'interior de la Muntanya per recórrer uns 500 m de galeries, on podreu gaudir de les espectaculars estalactites i estalagmites, així com de les diferents vetes de sals: sòdiques, potàssiques i magnèsiques.





















El vell recinte de Mina Nieves ha estat habilitat com a equipament cultural amb la voluntat de plasmar la mil·lenària interrelació establerta entre les persones i la sal. En el marc de les instal.lacions del recinte miner podreu trobar informació sobre la geologia de la vall, la mineralogia de la sal, la seva flora i dels usos que s’ha fet d'aquest recurs.


El Parc Cultural de la Muntanya de Sal ofereix al visitant

-Un passeig per les antigues instal.lacions mineres: Sota la imponent imatge del castellet de l’antic pou d’extracció del mineral Maria Teresa (46 metres), s’extén l’àrea museogràfica que explica la història de l’explotació industrial de la Vall. També es pot veure la maquinària d’extracció mineral del pou, tal com era quan estava en ple funcionament.












-Un recorregut guiat a 86m de profunditat: A l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, es manifesten amb tot el seu esplendor i espectacularitat els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals. Un lloc únic al món!



















La visita ens ensenya les meravelles de l'interior d'aquesta muntanya . Ens han explicat molt bé com es va formar fa milers  i milers  d'anys , com ho feien per extreure la sal, quins tipus de sal hi podem trobar ... Fins i tot ens han ofert tastar-les !!!



Mireu quina preciositat d'estalactites !! s'han anat formant
poquet a poquet, es veu molt bé com han anat caient les gotes
que han donat lloc a aquestes formes tan delicades i fortes alhora.


Mireu quina quantitat de vetes diferents , formades al llarg dels segles




Cal anar amb molt de compte i no mirar directament cap a dalt, ja que van caient gotes d'aigua super salinitzada que ens podria fer molt mal als ulls. 






Un cop a fora, guardem bé els cascs al seu lloc i ens dirigim cap al trenet de nou .










Com podeu comprovar , una veritable obra de la natura, del tot recomanable, fins i tot amb nens petits!!



Una abraçada !





6 comentaris: