dilluns, 3 de juny del 2013

Plantes aromàtiques 2013



L'altre dia vam anar al nostre viver preferit a comprar de nou plantetes aromàtiques. Algunes se'ns havien mort, d'altres espigat massa ... així què cal renovar-les !

Hem decidit anar a casa del padrí a trasplantar-les , fer-ho al balcó de  casa significa més enrenou , perquè sempre cau terra abaix, i no volem perjudicar els veïns , a més allà podem reguardar-nos una mica del vent que fa i treballar la mar de bé.


Comencem per preparar la terra , primer el compost . Bé, no, primer una rosa per la mama , aiiiiiii, que me'l menjo a petons!!!





 Després el barregem amb una mica de terra de l'hort 




S'han de desfer bé els grumolls de terra més compactada, així quedarà més fineta . 
El David m'ha sorprès molt , ja que ell mateix ha anat a buscar el rasclet gran , res del petit . I mira que és més incòmode per ell , però sense que ningú no li digués res, l'ha localitzat i l'ha ant a buscar expressament (jo no sabia ni on era!).
La veritat és que sense dir-li res, ha parat molt de compte , sap que és un estri que pot fer mal , així que poc a poc, l'ha fet servir per a aconseguir el nostre objectiu. 




Barregem la terra de l'hort amb el compost





Ara hem de triar quins testos van millor per a cada planta , anem provant : aquest és massa petit perquè el romaní es un arbust i es fa molt gran . tenim dos de julivert a, així que millor una jardinera llarga ...




Cal omplir els testos de terra ( sort que no ho hem fet a casa , si no l'Òscar, el nostre veí  de baix - que és la mar de maco i no s'ha queixat mai de res-, ens hagués fet anar a escombrar la seva super terrassa., jeje.




Posem el julivert i el colguem de terra fins a tapar les arrels ...





Ara el romaní ... no tenim pressa , no cal còrrer . Podem gaudir de tot el procés , a més a més no fa gaire vent i estem súper bé de temperatura. 



I així totes les que havíem comprat.


Ara ja són a casa nostra, les hem regat bé i només ens cal esperar que es facin ben maques.
Poc a poc ja podrem anar recollint-les per a cuinar, per a fer oli aromàtic, etc . Això és quelcom que realment m'encanta , agafar les pròpies herbetes ben fresques i cap a la cassola o la paella .

De moment tenim : orenga ( que aquesta sí ens dura des de l'any passat), alfàbrega de fulla gran , sàlvia, romaní, julivert, estèvia i espígol. 
Cadascuna amb la seva olor, que anem redescobrint, recordant, amb les seves propietats, amb les seves característiques. Observem , olorem, toquem ,sentim , tastem ... no cal anar massa lluny ni gastar massa diners per a omplir-nos de sensacions meravelloses .




 Ens falta el timó , però com podeu comprovar a casa del padrí en tenim molt ,  igual que de menta .


En aquesta entrada podeu veure el què vam fer l'any passat amb les plantes : des de plantar-les a fer oli aromàtic o paper reciclat amb espígol.

També he trobat una web ben curiosa on parlar de manera extensa sobre diferents plantes medicinals , tot fent també esment a anècdotes històriques. És aquesta .

D' aquí he tret les imatges per a fer els cartellets amb els que hem batejat les plantetes. Totes amb el seu nom i el dibuix corresponent. Un dia podem treure-les i jugar a endevinar quina és quina !








Però : què feia mentrestant la mama, a banda de les fotos ? 
No s'aprecia massa bé , però m'he passat un bona estona , entre el foc i les brases,  escalivant pebrots i albergínies. Ens encanten !!!
Ja tenim la nostra ració setmanal .






Bon inici de setmana!!!





20 comentaris:

  1. Jo també són una fan de les aromàtiques...properament fare una entrada amb les nostres!

    ResponElimina
  2. Remenar la terra, olorar la seva flaire, tocar les plantes... una experiència inoblidable.
    Us han quedat un balcó preciós!
    Bona setmana!
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. síiiiiiiiiii, és genial !! només cal veure als infants amb un bon munt de terra, són inseparables !

      Elimina
  3. Apa que bé!! Quin matí més aromàtic i complert heu tingut!! I no cal dir, que us ha quedat un balcó la mar de bonic i verd.
    Nosaltres també estem pensant de posar plantetes noves, perque amb les gelades que hem tingut, nomes la lavanda s'ha salvat!!!
    Muxets i bon inici de setmana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant de bo poguéssim tenir-ne més, però l'espai és el que és, sort de l'hort del padrí !!

      Elimina
  4. Això va de plantes aromàtiques aquesta setmana! Jajaja
    Una entrada encantadora, com sempre.
    Molts petons i bona setmana, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. síiiiiiiii, jejej, ja t'ho vaig dir que havíem coincidit en l'activitat jejeje

      Elimina
  5. Jjejeejjeje va de plantes aquesta setmana, veritat noietes ????
    En David segur que s'ho ha passat genial remenant la terra, tocant, olorant ....una molt bona experiència !!!!!
    I l'escalivada quina bona pinta, mmmmmmmmmmmmmmm m'arriba l'oloreta !!!!!
    Petonets família !!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que s'ho ha passat bé !! i l'escalivada no te digo ná ...mmmmmm. NO em fa res passar-m'hi hores escalivant , perquè val la pena !!!

      Elimina
  6. Que trabajo tan bonito habéis hecho, ahora a verlas crecer y a disfrutarlas. Un abrazo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí y a buscar recetas nuevas para probarlas ñam ñam.
      besitos guapa

      Elimina
  7. ¡Que bien huele por aquí!! y que trabajo tan bonito para hacer con los peques, con tantas cosas para aprender... yo apenas tengo sitio para plantas de exterior, pero tengo que inventarme alguna cosa... gracias por compartirlo :)

    ResponElimina
  8. Apa nois, això és fantàstic! M'heu fet venir moltes ganes de posar-ne alguna al nostre pati, també. El que passa és que hem de vigilar, que nosaltres no hi tenim solet gaire bé.

    I l'escalivada... Els pebrots vermells escalivats són meravellosos. Tant que cada vegada passa igual: de primeres tots dos fills meus diuen "Pebrooot? Bahhh, nooo!", fins que el tasten, és clar, i aleshores més val córrer!

    Molt maco aquest camí que aneu fent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jjeej, al David tb li passa això dels pebrots, no els vol ni tastar peeeeeeeeeeeerò , si ho trinxem amb el túrmix se'ls menja a cullerades i repeteix !! jeje
      uf, nosaltres de sol en tenim massa, si no vigilem se'ns cremaran totes .. que mal repartit que està el clima ...

      Petonets!

      Elimina
  9. perfecto. Son mis plantas favoritas pero se me llenan de pulgones y acaban contaminando todo. La que más me gusta es la lavanda, me entusiasma su olor. Un beso verde.

    ResponElimina
  10. Thanks for sharing this. I very much enjoyed reading your post about setting up the garden.

    ResponElimina
  11. What a fun activity and wonderful garden! Thank you for sharing at Sharing Saturday!!

    ResponElimina