diumenge, 9 de juny del 2013

L'invisible es torna gran : el microscopi



Aquest passat hivern va arribar a casa una nova adquisició . Vaig veure que al Lidl venien un microscopi amb USB i em va semblar molt interessant . A més a més el preu estava força bé, sortia per menys de 30€. Podeu veure el model aquí , però com podeu comprovar el preu es dispara, tot i ser igual igual que el nostre.

Poder adonar-nos que el món que ens envolta va més enllà del que veiem a simple vista , és una meravella ,  per nosaltres i encara més pels infants és quelcom semblant a la màgia: el que no veiem de sobte pren grans dimensions i ho podem observar tranquil·lament amb claretat i detall .

El primer dia que el vam fer anar va ser tota una descoberta per tots tres :




Cal parar atenció a tot el procés , fer preguntes , observar ....






Té tres lents  de diferents augments : 20,, 80 i 350 , només movent una petita roda canviem d'una a l'altra, cal ajustar i reajustar , per tant prendre paciència , anar agafant l'habilitat de moure la mostra de manera que es vegi bé, cosa que de moment no és gens fàcil. 






Aquesta tarda , donat que semblava que plouria i no podíem sortir massa de casa,  hem volgut tornar a fer-lo anar.  Primer de tot una petita excursió al parc,avui volem observar  insectes, així que a veure que trobem !!

Agafem el petit kit que hem preparat amb pinces i capsetes d'aquelles de posar pastilles ( de quan me'n havia de prendre un munt cada dia , que bé poder-li canviar l'us, jejej) . Ara hi posarem els insectes.


A la recerca d'unes quantes formigues ...



Agafem la formigueta i la posem a sobre del vidre per observar-la .



Ajustem la lent per tal d'enfocar bé ... ens concentrem :-) 

Guauuuuuuuuuuuuu, que gran !!! i es belluga movent les potetes ( pobra, em sap greu , de veritat).



Podem triar de tot el què hem portat i també de les floretes del balcó: l'alfàbrega ja ha florit i hem pogut veure-la amb detall: els pètals, els estams , fins i tot un minúscul insecte que no havíem vist a simple vista.




El pare ha portat una branqueta plena de pugó , n'hi ha un munt, a més a més es mouen poquet a poquet i els podem observar molt bé.



El microscopi també té una petita càmera fotogràfica, que s'apreta en un botó,  com si fos una webcam . Hem fet unes quantes fotos que ara no se en quina carpeta s'ha guardat, quan les trobi les penjo .
Hem vist diferent tipus de pol·len , ens hem fixat en les potetes de les formigues , en com serveixen per poder trepar als arbres ,en l'agulló del pugons que claven a les plantes .


És un estri delicat, no és per jugar , però ens sembla molt important que el David l'aprengui a fer anar ja tot sol, amb cura. Tal com deia  Maria Montessori, els infants aprenen tot fent les coses , si no els hi donem l'oportunitat de manipular determinats objectes  per ells mateixos, explicant-los -hi bé quines són les "consignes" , no els estarem ajudant en la seva autonomia, en la confiança en ells mateixos ja que sempre buscaran i dependran de la confirmació o vist i plau de l'adult, sense discernir perquè sí o perquè no es poden fer les coses o com s'han de fer. 
La nostra experiència en aquest sentit sempre ha estat molt positiva .




Dies enrere vam tenir l'oportunitat de fer anar un microscopi convencional ,sense USB , però més professional, que es veu de meravella!   Al centre d'interpretació de la Mitjana .



 Concentració, delicadesa , precisió , psicomotricitat fina , descoberta , sorpresa, interès , admiració ... 

El món  minúscul  que d'altra manera ens resultaria invisible , apareix com una nova oportunitat d'aprendre un munt de coses noves i interessants . I això no s'acaba  aquí !!


Bon inici de setmana a tothom !!!




26 comentaris:

  1. Guau! Quines ganes que la menuda miri per un microscopi.

    ResponElimina
  2. el microscopio es algo maravilloso, pero yo creo que las lentes binoculares les entusiasman más todavía, las conoces??? ver las uñas, los botones, los trozos de papel, el agua... es algo fantástico.
    Te dejo un enlace para que sepas a lo que llamo lentes binoculares.

    http://1.bp.blogspot.com/-j4_ShEtzM6c/TVckzZX6oRI/AAAAAAAAAAc/bQi_hkUU05k/s1600/94531276532.jpg

    un besote.

    ResponElimina
    Respostes
    1. síiiiiiiiiii, me parece que es en lo que mira David en la última foto que he colgado, no? se ven super bien las cosas, mejor que en el nuestro.
      besitos guapa!

      Elimina
    2. eso es, esas son las lentes binoculares, geniales.

      Elimina
  3. Es que un microscopio es toda una aventura... me lo apunto junto con las lentes binoculares que apunta Blanca!!!

    besotes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi de pequeña me encantaba mirar cosas en él cuando nos llevaban al laboratorio del cole, hubiera estado horas y horas.
      Ya nos contarás la experiencia !
      besitos

      Elimina
  4. Oh I like the microscope to computer screen hook up! Thanks for sharing at Eco-Kids Tuesday. Hope you stop by again today! http://likemamalikedaughter.blogspot.com/2013/06/eco-kids-tuesday_11.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks Hannah! I'll share in your blog again, surely, it's amazing!

      Elimina
  5. Que xulo el microscopi del Lidl! Això de la sortida usb obre un munt de possibilitats. El demanarem per reis! Ja friso per veure la cara dels meus davant una formiga com la que heu trobat vosaltres!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiii, demana'l, demana'l ..... però estiguis atenta a les ofertes del Lidl tb, jeje.

      Elimina
  6. Guauuu!!! Es algo que siempre quise tener de pequeña y nunca llegó, me están entrando ganas de comprármelo ahora mismo, pero para mi :)
    Me encanta lo completitos que son vuestros juegos en casa, siempre me entran ganas de hacer cuando os leo
    Un abrazote

    ResponElimina
    Respostes
    1. sí, la verdad es que cuando lo vi, lo hablé con papá y nos pareció una buena idea, además el precio estaba bien , a veces, sobretodo en septiembre hay ofertas del Lidl muy aprovechables.
      Gracias guapa!

      Elimina
  7. We bought a microscope last summer intending to use it for science this year. The kids enjoyed it for a while, but we haven't used it much. I like the way you connected it to the camera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I thing it's really interesting to have one at home, it's amazing even for children,even for parents .
      Thanks!

      Elimina
  8. ¡¡Que pasada!! que maravilla... algún día yo también quiero experimentar con un microscopio!! y hacerlo con niños pequeños... que experiencia tan fantástica!! un abrazo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues ya sabes,s eguro que puedes conseguir uno bien cerquita, te lo pasarás en grande!

      besitos guapa!!

      Elimina
  9. Wow, how fun!! We haven't pulled out the telescope for my daughter yet, but will at some point. Thank you for sharing at Sharing Saturday!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks to you Carrie to give us the opportunity to share with you!!

      Elimina
  10. How fun! My grandmother just gave us a microscope and my daughter has been wanting to try it out. We will have to soon!

    ResponElimina
  11. I got a microscope for the kids, and I really should get it out for them.

    Thanks for linking up to Science Sunday and giving me incentive to get out the microscope.

    ResponElimina
  12. Jo que sóc TAN FAN de les ofertes del LIDL... ja estaré atenta, ja... en tenim un però, això de l'USB m'ha fascinat... OOOOOOOOOOOh! Quina passada! Nosaltres en tenim un al laboratori però, entre que només poden mirar per un ull i que l'enfocament ens patina una mica... ells ja hi posen ganes, ja... però els fa falta més paciència. M'ha agradat molt la cita de Montessori, jo en recordo una que deia (i ve a ser el mateix) "Qualsevol ajuda innecessària és un obstacle per al desenvolupament". Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament a l'agost- setembre en tornaran a treure l'oferta si t'interessa, al gener també el van vendre.
      La cita Montessori és perfecta, jo intento tenir-la molt present, però no sempre és fàcil, jeje.
      una abraçada guapa!

      Elimina