dissabte, 27 de juliol del 2013

La capsa de sumar (DIY)



Feia molt que havia vist en diferents blocs  activitats i enginys força atractius per introduir la suma en infants petits. Uns quants presentaven " artilugis" que anomenaven capses o màquines de la suma  per tal de fer-ho atractiu i des del joc . Doncs bé, aquest matí m'hi he posat i n'he fet una inspirada en aquelles idees, que sento molt no poder referenciar, però és que fa tant de temps que no recordo ni quins blocs eren.

Així ens ha quedat :






Com funciona i com l'hem fet ?

Vinga " vamos a ello" !

Una capsa  rectangular , cel:lo o cinta de pintor, cola calenta, cartolines, tubs de cartró , boletes de forexpan petites ... gaire bé tot material per reciclar.

He tallat la capsa de la manera que us ensenyo , li he donat forma plegant-la i enganxant-la amb la cinta de pintor, que quedés ben forta .




A la part del darrera li he posat un tros de cartró de manera que fes una petita baixada, com un rascaculs vaja. No se si m'explico gaire bé....

L'he folrat amb paper adhesiu del que teniem per casa ( el mateix que el del coet , jeej)





 He tallat els tubs i els he col·locat d'aquesta manera : si?


Després amb cartolina ondulada he fet uns petits tubets amb un nombre cadascun  1,2, 3 amb el fons de color vermell, 1,2,3 amb el fons de color blanc, 2,3,4,5,6 amb el fons de color groc.. I ... perquè ?




Un dels tubs ( que he enganxat amb cola calenta a la capsa i amb molt de cel·lo)  va folrat de color vermell , l'altre de color blanc, el tercer afegit a la part del davant de la capsa és meitat i meitat ( ha donat la casualitat que tenia a casa aquests colors, i ja m'ha anat bé !).

Dins del tubet vermell posarem les boletes de color vermell .i dins el blanc les blanques . En tenim 3 de cada.  M'estimo més començar per poqueta cosa i anar augmentant . Així també vetllem el control d'error , el màxim de boletes com ens marca el tub de cada color.

Primer de tot triem quantes volem posar-hi .

Després comptem totes les que han caigut a dins la capsa.
El resultat el posem en el tub bicolor amb els nums. de color groc .




He posat uns de color vermell i 1 de color blanc. Compto. Quantes en tinc en total ? 2 ! Doncs ho marco.





Hem anat provant a veure si la capsa " funciona " bé . ;-) .

A veure : poso tres vermelles i tres blanques ...




Compto el total i en surten ... sis!!





Més endavant, un cop assumit el concepte de la suma o addicció  ,  introduiré el signe "+" que ,de moment,  pel David només és una creu i ja està (el posaré on us marco en color blau a la foto ). Penso que és millor saber que és el " que passa" i després donar-li el nom. 


Hem fet un altra variació : Primer ha posat un 2 vermell i, en comptes de posar-hi el nombre de coletes blanc ha posat un 4 groc.   Ah, doncs vinga, a veure què passa?

Tenim 2 boletes vermelles. I cap de blanca, però n'hi hauria d'haver 4. Quantes en falten ? Això ha costat una mica més, sobretot perquè ja havia perdut l'atenció en l'activitat en sí i volia posar totes les boletes pels tubs . Però trobo que és una variació interessant de treballar.

Aprenem a sumar des del joc , de manera significativa, sensorial ,  individualitzada . L'estil Montessori continua inspirant-nos. Quan vulguem hi tornarem , ja m'ha demanat que volia provar nombres més alts , a veure com anirà, que costarà més de comptar , jejej.


Bon cap de setmana !!







33 comentaris:

  1. I have never seen anything like this before, and I think it's a wonderful idea!

    ResponElimina
  2. Nosaltres vam fer-ne una de similar i va ser un èxit absolut! De fet encara ho és... Ja m'explicaràs què tal us funciona amb els nombres més alts. :-D

    ResponElimina
  3. qué buena idea, os ha quedado super chula!En el curso que hice con Malena de aprendiendo matemáticas también nos enseñó una caja de suma que me encantó, aunque no recuerdo exactamente como era, tendré que revisar!! Buen fin de semana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Revisa, revisa y nos cuentas vale? esta la he hecho un poco a mi aire, seguro que hay versiones más ineteresantes. Ya miraré la web de Malena.
      Gracias, besitos

      Elimina
  4. Super, Caminem, Super!!!!! un besito.

    ResponElimina
  5. This REALLY makes math concepts tangible and visual. I love it! I'm featuring this tomorrow at the After School Linky Party on my blog. Stop by to check it out and keep sharing!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you so much! You're so kind ! It's a pleasure for me just to share in your blog, it's so amazing!

      Elimina
  6. wonderful machine!absolutely agree with everyone

    ResponElimina
  7. Genial la vostra capsa de sumar! Jo n'he fet unes quantes màquines de sumar a l'escola!!! L'havia de canviar cada curs pq els hi encanta anar sumant boletes!!! Potser m'invento una per a treballar la multiplicació amb els de 2n!!!
    Un petonàs, guapa!

    ResponElimina
  8. Ohhhh, como me gustan las cositas que hacéis, son super chulas!!! =^D.

    Besotes!!!.

    ResponElimina
  9. I deies que el meu forn solar tenia feina! Us ha quedat espectacular! Segur que hi traieu un gran rendiment. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies !!! ei, és que aquell forn és super !!
      petonets!

      Elimina
  10. Esta caja de sumas es alucinante!!! Me lo apunto para el futuro... Una idea genial y divertida!!!

    Gracias por la inspiración, como siempre :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias guapa!!Apunta, apunta, que yo tengo uan lista ..... jejej.
      Besitos enormes

      Elimina
  11. Una idea inspiradora. Sobretot ara, que el gran ja coneix uns quants números (no gaires...) i la petita els repeteix com un lloret. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs endavant !! si els hi agraden els números ja veuràs que els hi encantarà!
      Petonets

      Elimina
  12. Great idea! Thanks for sharing your math machine with us at Eco-Kids Tuesday! Hope to see you again today!

    http://likemamalikedaughter.blogspot.com/2013/07/eco-kids-tuesday_30.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. thanks Hannah for give us the opportunity for sharing!

      Elimina
  13. I love the step by step guide. Thanks for adding to the Summer Carnival

    ResponElimina
  14. Ala, qchula, a ver si me pongo y hago unas cuantas para casa y para el cole, gracias por la maravillosa inspiracion, un abrazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu !!
      Si les fas ja ens ho explicaras !
      petonets

      Elimina
  15. How cool is this craft! Thank you for linking up with the #pinitparty and. Hope you will comeback next week for some more,
    #pinitparty

    ResponElimina
  16. What a great idea!! I love it!! Thank you for sharing at Sharing Saturday!!

    ResponElimina