diumenge, 11 d’agost del 2013

calèndules, espígol, romaní: futures cremes i sabons



Fa molt de temps que tinc en ment poder fer sabons i cremes casolanes , amb ingredients naturals, que cuidin la pell de veritat, que puguem aplicar en cas de " pupes " vàries , sense haver de recórrer a pomades de farmàcia. No se si me'n sortiré , però si més no, vull provar-ho .

Projecte de família : tots implicats en tirar-ho endavant ! Què és el primer que ens cal ? Decidir que necessitem. Tenim aloe, espígol,  romaní, timó, camamilla ... ens falten les calèndules !! Vam aconseguir llavors directament de la planta ( calèndula officinalis) , ara només ens cal preparar la terra de l'hort del padrí i sembrar-les.
Aquesta flor és una meravella per les contusions, cicatritzar ferides, és antiinflamatòria, tonifica, hidrata, suavitza la pell, així que ideal per després del sol ... Macerada en oli, i després afegint cera d'abelles natural ens servirà per a fer una pomada guaridora , gairebé màgica, jeje. 

Preparem bé la terra, que es pugui regar amb facilitat , i estenem les llavors , si ho fem tots plegats, això no pot anar malament de cap de les maneres !



Quan les podrem collir ? ahhhhhhh, esperem que abans que arribi el fred, que si no no sortiran !!

Amb elles volem fer pomada/ crema . Per a aconseguir-ho també volem utilitzar espígol, fantàstic també per la pell. L'altre dia ja en vam tallar. 







espígol, timó, romaní ... 




















Són les plantes que vam sembrar fa dos anys, petites-petites i ara ja ja s'han fet enormes!!




Vam agafar només les flors i les vam posar en un pot de vidre amb una mica de camamilla i oli d'oliva verge extra, el millor de tots, la nostra pell ho agrairà.  Hem posat el pot al balcó i ho deixarem macerar durant 20-30 dies. 




Fa dos anys també en vam fer ....





Hem aprofitat el matí per a fer d'hortolans, aprofitant que l'hort està magnífic. Com que ha fet menys calor, les plantes no paren de donar fruits !!  tomates, carabassons, cogombres, albergínies .... Ja ho tenim tot a la nevera i en bosses per a compartir amb els amics.






Sabeu què és això? va que us dono una pista ...






Són llavors de julivert collides directament de la planta. Va temps que es va espigar , vam deixar que s'assequessin i avui mateix ja n'hem collit .

El padrí en ha preparat un raconet genial , al costat de la figuera . Hem escampat les llavors i ara només ens cal esperar. Si tot va bé tindrem una super collita de julivert. Fantàstic, perquè en fem anar molt , ja que està boníssim i té unes propietats medicinals  úniques.





El David estava engrescat . Planto un pal i naixerà un arbre . 
Té la seva lògica és clar. 




Un girasol que va nàixer de casualitat . Ja estem esperant les pipes!! Oi que és preciós ?





I, gràcies als amics pagesos,  també hem pogut collir peres directament dels arbres . Un parell de bosses ben maques !





Com veieu ha estat un matí ben productiu . Una part del nostre treball ja l'hem pogut gaudir i ho continuarem fent els propers dies . L'altra forma part d'aquest petit projecte de futur , on volem emular  humilment,  les trementinaires  que utilitzaven herbes remeieres de manera sàvia per a guarir mals .  A veure si a finals d'any us en  podem ensenyar els resultats !!


I vosaltres : heu provat mai de fer sabons, cremes, olis " remeiers" ?






9 comentaris:

  1. Doncs ara que ho dius, remeiers no... però tinc una colònia de romaní i un oli de roses "en repòs". Haurem de veure com van...
    Bé, ja m'explicaràs com us va, jo és que no hi entenc gaire de plantes i tal... així que esperaré els teus remeis.

    ResponElimina
    Respostes
    1. haurem d'esperar mesos , perquè requereix el seu temps , però tinc moltes ganes, ja ho explicarem tot pas per pas.
      Una abraçada

      Elimina
  2. Respostes
    1. és que ha estat un bon estiu !! hi ha un munt de coses a l'hort , el meu sogre gaudeix repartint-les pel poble, jeje.
      Una abraçada

      Elimina
  3. I tant que ho hem provat, i ens ha encantat! L'any passat, amb el nostre espígol vàrem fer sabons amb forma de calavera i tíbies de pirata i encara en tenim: són suaus, hidratants i molt aromàtics. Segur que si trobes els motllos per fer-ne amb en David es torna boig, amb la passió que té pels ossos! Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. que guai! ho tens al bloc ? ara vaig a tafanejar a veure si trobo la teva proposta !
      Petonets i merci per la idea!

      Elimina
    2. Sí que és al blog. Surt al cercador amb el nom "Sabons d'espígol" i són fàcils i ràpids de fer! Petons!

      Elimina
  4. nosotras también queremos un huerto (con padrino incluido...claro está...ya que nuestros conocimientos hortícolas son muy básicos...jajajajajaja).

    yo hice bastantes cremas, cuando estuve profundizando en el conocimiento de las flores de bach, compraba una base neutra ecológica, a la que añadía aquellos aceites esenciales y flores de bach, según lo que quería tratar. Ahora escribiéndote esto, me doy cuenta que todo este tema, lo tengo bastante olvidado, la verdad es que no soy mucho de cremas, es la verdad.

    Gracias por compartir lo que haces, un abrazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es que tener un suegro con huerto es un 10 sobre 10! jeje.
      Nosotros estamos empezando justo ahora con el tema, ayer hicimos nuestro primer jabón con sosa, de aloe vera y tomillo. A ver que tal nos sale!! Y hoy vamos a ver a un apicultor , a por cera virgen. Tengo ganas de poder profundizar este tema.
      Gracias a ti, un abrazo enorme!!

      Elimina