dilluns, 19 d’agost del 2013

Sabó d' aloe , timó, romaní i calèndula



Per fi !!! Ja m'he atrevit i hem fet el nostre primer sabó amb sosa !! Tenia tants ganes ... però em feia molt respecte , que la sosa és molt agressiva , però després de parlar-ho bé, que el Ramon em digués que no hi havia problema , que ell ja sabia com fer-ho ( també és tècnic de laboratori) , ho hem tirat endavant .

Mireu , aquí teniu el resultat de la nostra primera experiència : sabó d'oli d'oliva macerat amb timó, romaní i calèndula  i aloe vera :


Llàstima que no pugueu sentir l'olor que fa....


M'agradava la idea de fer sabó per vàries raons . Una és , evidentment, la cura del cos amb productes naturals , nostres , de la terra. Em sembla una opció fabulosa. D'altra banda crec que el procés de fer-ho ens aporta molt a nivell educatiu : saber que les coses tenen un procés, que requereix un temps, un procediment i un esforç, que no tot és tant immediat com ens volen fer creure , valorar el que significa ...  També és transformador a nivell social: valorar aquestes petites coses, fer-ho com a col·lectiu , com a comunitat , ens ha d'acabar transformant , tant a nivell d'establiment de prioritats, de consum , de valors ...

En fi ... que m'enrotllo massa. Us explico com ho hem fet ?  "Vamos a ello "

Com que tenia moltes ganes, vaig decidir macerat l'oli per la via ràpida :  en calent . Vaig posar oli d'oliva verge extra , amb pètals de calèndula , timó i romaní ( collit tot per nosaltres mateixos ) a foc molt, molt lent durant vàries hores . Vaig tancar-ho en un pot de vidre que va estar uns tres dies al sol.








Anem a casa del padrí, allà podrem fer-ho molt millor, a l'aire lliure i amb suficient espai per a que marxin els vapors nocius . Hem tingut un ajudant de luxe, el Manel, que ha volgut venir amb nosaltres per veure el procés . Li hem explicat molt bé que hem de tenir molta cura i ho ha entès a la perfecció . Durant la barreja de l'aigua amb la sosa no ens atansarem al Ramon . Ell ha pesat l'aigua i l'ha abocat al cubell. 

















La recepta l'hem tret d' aquí :

85 gr de sosa el més pura possible ( 99%  - Carrefour, Mercadona ...) 
213 gr d'aigua
682 gr d'oli  d'oliva verge extra
2 cullerades d'aloe vera 





Aboquem l'aigua i li tirem poc a poc i amb molta cura la sosa . En un primer moment  traurà un gas molt tòxic , així aguantarem una mica la respiració per tal de no inhalar res, ens protegirem bé amb guants, ulleres ...  Veureu que agafa temperatures molt altes, fins a 70º !! s'ha de dissoldre la sosa , remenant poc a poc .



















I ara... paciència i bon humor :quan la sosa i l'aigua han baixat una mica de temperatura , hem afegit l'oli una mica calent , similar tos dos  hem remenat durant més d'un hora, sempre en el mateix sentit . 

















Mireu quin coloret i  com va canviant durant tot el procés...






 Un cop té la textura necessària,  com la d'un ungüent o pomada  afegim dues cullerades d' aloe  vera recent collit i trinxat, remenem bé  i ho aboquem el un motllo i el deixem refredar durant 24h- 48h. Jo aquí no les tenia totes , em semblava que no quallaria pèeeeeeeero, sí !!!
L'hem tret del motlle i l'he tallat.  
He trinxat amb el molinet de cafè  timó i l'he espolsat per sobre, quina olor!!!





Ara queda la part més difícil: esperar durant 30-40 dies !!!
L'he posat en una capsa , amb paper de cuina, així restarà a les fosques en un lloc sec . Cada 2-3 dies cal anar-ho girant . 

Veieu quin coloret té ? com ha canviat des d'aquell oli primer, eh? Poc a poc s'anirà aclarint.






I ara què ? continuem ?

Doncs sí, continuem !! 











Hem aconseguit, per un amic apicultor, cera d'abelles verge, directa de la bresca. Toca refinar-la una mica és clar. 


Ja tenim preparats diferents ololemacerats : oli d'oliva de primera qualitat en calèndula, espígol, àrnica ...   A més a més certificat ecològic. Tot gràcies a una amiga que s'hi dedica , prou coneguda i estimada en la blogosfera. 



Qui és ? Us poso les fotos, a veure si " us sonen" aquests petits " macarrons " 




Síiiiiiiiiiiiiiii, són ells !! Els " 3 macarrons " ( ara, amb la petita Teia, ja en són 4) de Nitdia , de " Comparte tus ecoideas" . Vivim molt a prop una de l'altra  ( fins d'aquí poc, llàstima ) , i avui hem passat una bona estona junts. Hem aprofitat per comprar-li els pètals que necessitem pels nostres futurs ungüents d'àrnica i calèndula ( pels cops i cicatrius) .  En els seus blocs podreu  trobar moltes receptes i explicacions sobre aquest món tan fascinant al que ella s'hi dedica professionalment .

Doncs aquí ens aturem avui . Hem gaudit molt de tot el procés, Ja us anirem explicant cap a on ens durà aquest petit vaixell  que hem agafat .
De moment el sabó resta esperant agafar el seu punt , comprovarem el seu ph amb unes tires especials de la farmàcia. 




Quan estigui , el compartirem amb els amics i amigues , ja que aquest és un dels objectius que tenim .Esperem que la nostra pell ho agraeixi ,  és un sabó nutritiu, amb propietats emol·lients, suavitzants , bones per les petites  cicatrius, la sequedat de la pell ...jo de moment ja estic satisfeta. I si surt bé, encara més !!

I vosaltres us animeu ?? Us ho recomano !!

Una abraçada i bona setmana a tothom !!!







27 comentaris:

  1. ole ole! que xulo!! jo tambe ho tinc pendent... mho guardo a veure si em llenço!!

    ResponElimina
  2. Muy chulo... también quedan muy bien los de glicerina (es que lo de la sosa me da un poco de repelús)... los hacía hace años con mi madre, no tengo ni la receta ya, pero seguro que por la red está...


    besitos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiiiii, hace años hice bastantes de glicerina, de aquí unos dias vamos a BCN y compraremos material, ya os lo enseñaremos .
      besitos guapa!

      Elimina
  3. Cada vez estoy más enganchada a esto de hacer jabón casero!!!ahora... que valientes...con los peques alrededor. Me encanta tu jabón. Yo hice una tanda en Julio y justo he vuelto a hacer hace dos días, como te digo, engancha!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias ! la verdad es que los peques entendieron muy bien lo que no tenian que tocar , a mi tb me daba mucho mido pero ya está superado, con control creo que todo puede ir muy bien.
      Pues explica, explica tus jaboncitos, a ver si los añadimos a la lista, jeje.

      Elimina
  4. Para cuanto ha dado la recogida de la calendula.
    Me ha gustado mucho.
    Besitos

    ResponElimina
  5. Ohhh, qué guay, te veo a tope con el jabón, todo un proyecto! Nosotros de momento sólo lo hacemos con el aceite reciclado, tendré que animarme con más tipos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anímate, que te encantará ! nosotros tb queremos empezar con el de aceite reciclado para la ropa, a ver que tal !
      besitos

      Elimina
  6. M'encanta!
    Nosaltres estem fent oli d'hipèric i una espècie de tintura d'àrnica per als cops... La meva cunyada que hi entén molt ens està posant al dia (que bona falta ens feia) i em ve genial aquesta entrada del sabó perquè així potser ens animem a fer-ne...
    Petonets ensabonats, que nosaltres també hem fet una coseta amb sabó... tot i que totalment diferent!
    Molts petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ei, doncs ja ens explicaràs perquè és un món super interessant!!!
      gràcies, ja compartirem més coses!!
      petonets

      Elimina
  7. pues es una lástima no olerlo!!!! pero yo me he traído jabón casero de lavanda que hace un amiguete, jejej. Genial!!! un besote.

    ResponElimina
    Respostes
    1. esos jabones son los mejores, los de los amiguetes jejej!!
      abrazos !!

      Elimina
  8. Ostres, m'encanten els sabons! Però penso que ets molt agosarada! Fa un parell d'anys que tinc sosa a casa per fer sabó però això dels gasos, de remenar tanta estona i de deixar assecar tanta quantitat de sabó em tira enrera, si més no, amb dos nens tan petits rondant pel meu voltant sempre que sóc a casa... Segur que t'han sortit uns sabons espectaculars... em sembla que sento l'olor des d'aquí! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. jejej, ara ja han perdut una mica d'olor. JO tenia molta por a fer-los, crec que per a tot arriba el moment que cal posar-hi només si s'està segura , perquè si no pateixes. En uns dies afrem crema d'àrnica, pels cops, això és més segur i fàcil. Ja ho compartirem !!!
      Petonets guapa!

      Elimina
  9. Què bé vos ha quedat. Quines ganes debeu tenir de provar-lo

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que esperar 40 dies costa, jejej. però ho farem com cal, de moment anem girant-lo cada dos- tres dies ....
      El dia que ho provem, ja us ho explicarem !!!
      petonets

      Elimina
  10. A great learning experience #hobbies and handicrafts

    ResponElimina
  11. Quina feinada!
    però segur que ha quedat fantàstic!

    ResponElimina
  12. I'd love to try this, I bet if feel amazing to use.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I bet this too!! I'm impatient just to use it as soon as possible!

      Elimina
  13. i would love to give the soup making a try but scared i will make a really big mess!
    visiting from the Parenting Pin-It Party.

    ResponElimina
    Respostes
    1. It's not so difficult as I thoutgh ! You neeed only time and patience !! But it's worth it !!
      Thanks for visiting us !

      Elimina
  14. Què xulo!!! Fa temps que tinc pendent el fer sabó artesanal...; segur que, quan arribi el moment, la teva entrada em servirà de "guia".
    Una abraçada forta!

    ResponElimina
  15. WOW Amazing Blog for best health and beauty Solution product supplier in australia Natural Handmade Soap .but now this Blog completely satisfies me.

    ResponElimina