dimecres, 16 d’octubre de 2013

Codonyat ( sense remenar, fàcil fàcil)



Ja en plena tardor estem gaudint , un altre cop, del seus fruits. 
Un d' ells és el codonyat ( membrillo) . Ens agrada molt per menjar-lo amb formatge i/o poma , mmmm....
Té un munt de propietats beneficioses  . A més a més en gaudim de tot el procés ja que el padrí  té codonys a l'hort , molts, moltíssims. Ell no en fa de codonyat , però els va repartint per tot el poble per a que la gent en pugui fer ( fins i tot els té apuntats en una llista, jeje) .




Jo crec que l'única raó per no fer codonyat és haver-ho de remenar tanta estona ja que a més a més costa una mica degut a que el sucre es va enganxant per les parets de les olles. 
Doncs l'altre dia vaig trobar una recepta ( de fet n' eren vàries) on explicava com fer-ho sense haver de remenar, així que ho hem provat i .... us l'explico!!


Primer de tot tallarem els codonys en trossos petits. Jo no els pelo , crec que no cal , ja que la pell és molt fineta.. Els aboquem en una olla . Quina bona olor que fan !!




El nostre petit-gran ajudant també s'engresca a fer-ho !! 



Ara hi aboquem el sucre , segons la recepta per 1 kg de codonyat , 750 gr de sucre , però això no ho he tingut en compte, li he posat menys i ho he fet una mica a ull , per variar ,jeje. I... ho deixem així durant 24 hores.

.





Durant aquest temps la fruita junt amb el sucre anirà deixant anar el seu suc ( el codony té molt líquid) , fins que arribarà a cobrir-ho tot. Quina passada, no cal fer-li res. O podeu fer com nosaltres, mirar-ho cada 5 ó 6 hores i gaudir de la "transformació".


Un cop passades les hores ho posem al foc , Com que té tant líquid no cal remenar, no s'enganxa !!



Un cop ja ha anat variant la textura i el color ( veieu que bonic queda?)  ho passarem per la batedora que quedi ben finet. Compte que escatxiga i crema molt !! 


Just quan haguem acabat ho passarem als motllos i esperarem a que es refredi . Hem pogut omplir uns quants que ja esperen ser regalats !!




Ens ha quedat boníssim, Hem encetat un formatge  vell d'ovella  per l'ocasió , uau !! 

Us animeu ? Amb aquesta recepta val la pena més que mai!!



20 comentaris:

  1. Ha de ser boníssim, i tot natural! I amb formatge d'ovella.... uff, calla, calla... No ens en pots enviar una mica per mail? ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho he intentat però em diu " formato archivo adjunto no reconocido" ohhhhhhhhhhhhh !!

      Elimina
  2. Sí, jo fa temps que el faig així! És un estalvi de temps i feina! Però a mi m'acostuma a quedar més vermell. Potser és perque està més estona fent xup-xup.

    I sí, és boníssim amb formatge! I també tallat a daus a l'amanida!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo, doncs jo l'any passat vinga a remenar !!! a partir d'ara sempre ho faré així, i a la propera tongada afegiré poma, que segur que també queda d'allò més bo!!
      És veritat a l'amanida també queda impressionant!! jaja
      Una abraçada!

      Elimina
  3. Mmmmmm! Però què bó!!!! A mí m'encanta un trosset de tant en tant amb formatge. Nyam!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. és que amb el formatge tot està bo!!! aquí és un vici, ens haurem de controlar jajaj.
      Una abraçada

      Elimina
  4. Ara ja sé com fer el que volia fer amb els codonyats que m'han donat.

    Per cert... pregunta ultra important... és codonyat o codonyac???

    Amitiés

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh Jean-Luc. C'est magnifique te retrovuver ici! Quel honneur !!

      Doncs si ho fas ja veuràs que fàcil que és , fins i tot et dóna temps mentrestant a que dormis tot el que vulguis, jeje.
      Es diu codonyat, però és clar que als francesos els hi costa una mica pronunciar el final de les paraules en català ....
      Una abraçada !!!

      Elimina
    2. Le plaisir est à moi.

      Si, ho provaré, doncs no ho he fet mai i justament aquesta setmana m'han arribat uns codonys.

      Recordo un dinar familiar en el que, en un moment, la conversació va tenir com a centre si s'utilitzava codonyat o codonyac per a referir-se a la confitura de codony de forma oral. Un petit estudi empíric va revel.lar que en la meva família -tota ella francesa del Sud- la meitat utilitzaven oralment codonyac en comptes de codonyat i també vaig poder percebre que això era així en major probabilitat segons augmentava l'edat.

      Clar, hi hagué un temps que, en les terres franceses del Sud, qui més qui menys acunyava noves paraules o variacions de paraules que feien més o menys fortuna. Temps en el que el francés del Sud no s'ensenyava a les escoles, clar, i en el que la paraula oral era el mitjà de comunicació habitual.

      Una abraçada a tota la família!


      Elimina
    3. jajajaj , molt bé, molt bé, bon estudi empíric !!
      Per cert , l'altre dia vam veure el vostre hortet urbà!! quin goig que feia, dels millors, es nota que el cuideu molt bé!
      abraçades de retorn!

      Elimina
  5. Jijiji... esta vez no, el membrillo no me gusta nada... pero en mi familia gusta mucho! Soy una rarita!

    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. jaajaj, a mi solo tampoco me dice nada pero con manzana, uvas, queso...mmmmm.... ¿eres rarita? anda ya !! jeje
      Besitos

      Elimina
  6. Mmmmmm... i tant que m'animo... sóc molt llaminera, i la recepta és facilíssima!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt fàcil i molt agraïda . La setmana que ve el faré amb poma, com el feia ma mare. A veure si me'n surto!!
      Ja ens explicaràs què tal !!
      petonets

      Elimina
  7. Ostres, quina recepta més fàcil i llaminera .... a veure si quan nosaltres també tinguem codonys ens hi animem !!!
    Gràcies per compartir-ho :)

    ResponElimina
  8. Una pregunta per mames poc cuineres: em podries donar una orientació de quanta estona el fas bullir? La darrera vegada que vaig voler fer mermelada em vaig passar i va quedar caramel :(
    Gràcies!!

    ResponElimina