diumenge, 16 de març del 2014

Aprofitant els excedents d'aliments dels menjadors escolars



Us heu aturat a pensar el munt de menjar que es llança cada dia als menjadors escolars ?
I que aquest podria ser aprofitat donant-lo a persones que en tenen necessitat ?

Doncs tinc uns amics que sí ho van fer .  I no només ho van pensar , si no que es van posar fil a l'agulla tot creant un projecte per a poder aprofitar els excedents d'aliments dels menjadors escolars .





Què van veure ? que als menjadors de les  seves grans escoles , jesuïtes i maristes , se'n llançava molt de menjar. Paral·lelament formaven part de l'entitat Arrels Sant Ignasi , d'atenció a persones sense sostre.
Aquesta havia obert feia uns mesos "La Botigueta"  , un local per a la provisió d'aliments a persones amb necessitat .

Com es podien aprofitar aquests excedents ? De cap manera podien mirar cap un altre costat mentre això continuava passat.
I es van començar a moure, a preguntar, a cercar experiències en aquest tema.  I van començar a trobar.

Al cap d'unes setmanes  ja eren un grup de persones de diferents entitats i particulars que anaven donant forma al projecte .

I van començar a dur-lo a terme al col·legi dels Maristes de Lleida . Va costar arribar a aquest punt ? sí, molt, no cal enganyar-nos. res va ser bufar i fer ampolles. Les reticències anaven totes adreçades al risc que comportava la manipulació dels aliments un cop sortien de l'escola, les normes de seguretat alimentària del Departament de Salut ...

Però quan les coses es fan ben fetes , tot va solucionant-se. El Departament de Salut va donar el vist i plau al projecte si aquest complia un sèrie de condicions que sí es podien garantir . El col·legi dels jesuïtes s'hi va afegir poc després. 

En què consisteix i com ?



Els excedents de menjar no poden sortir de la cuina , és a dir no es tracta d'allò que els infants deixen al seu plat, si no del que queda sense repartir a les safates.





El menjar sobrant es congela en tuppers individuals d'un sol us amb una etiqueta que diu què és, la data i a on s'ha envasat.
Un cop congelat , la furgoneta d'Arrels passa a buscar-ho amb caixes especials , per tal que no es perdi la cadena del fred i el porten a la Botigueta  , on el reparteixen als usuaris /es de l'entitat .





D'aquesta manera , centenars de racions són aprofitades , en concret , en aquestes dues escoles són 2.200 al trimestre !! La qual cosa vol dir unes 20 per dia .


Tot valorant positivament el curs passat, aquest nadal van decidir editar un vídeo on explicaven el projecte per tal de donar-ho a conèixer a la resta d'escoles.

Des de la nostra AMPA vam dir que sí, que nosaltres també ens afegíem , essent la primera escola pública de Lleida que ho decidia. I ja en som 4 ara .  Tot i que és una escola petita i que no en sobra gaire, unes 2-3 racions diàries, tot va sumant, així que val la pena fer-ho . L'empresa de catering ,Sercodaga, de seguida va dir que sí , essent la primera que no posava impediments .



http://www.sant-adria.net/serveis/solidaritat/subhome



Ara per ara , el projecte és un èxit, tot i que encara queda molt, molt camí. Som molt poques les escoles que ens hi hem adherit , la fundació té moltes dificultats econòmiques ja que es fan càrrec dels tuppers , que representen molt diners. Nosaltres, com a AMPA, hem decidit  assumir-ne la despesa , però tot i així és una quantitat mínima . Estan intentant buscar esponsors, però no és bona època per a la solidaritat, quan hauria de ser al contrari.  Grans empreses i bancs fa temps que diuen "no" o bé guarden silenci davant les demandes solidàries. El projecte viu de donacions voluntàries que s'acaben , ja per per les famílies també són moments  de dificultat .



Us deixo l'enllaç al vídeo que han editat. Són 5 minuts. Val la pena veure'l, és d'aquelles experiències  que fan donar sentit "de veritat" a la vida.


https://www.youtube.com/watch?v=ts75jgZ161I

Aquí també el podeu trobar, junt amb d'altres experiències similars arreu de Catalunya :

http://nollencemnimica.wordpress.com/2013/10/22/canalitzacio-al-menjador-col%C2%B7legi-maristes-i-arrels-lleida/





A vegades se'ns fa gran començar a moure'ns tot veient les dificultats i injustícies que ens envolten. Però la major part de vegades només cal que ens afegim a projectes que ja han començat i que funcionen bé, recolzant d'aquesta manera les persones que s'han mogut prèviament  i que necessiten suport , així com a les seves causes .







Si no dediquem part del nostre temps, de la nostra vida a la solidaritat ... què fem amb ell? Continuo convençuda que l' ajudar-nos mútuament forma part de la nostra essència com a persones . No deixem que l'individualisme imperant ens enganyi .


Us animo a cercar, preguntar, a atansar-vos a experiències solidàries que ja funcionen i a preguntar-vos quin granet de sorra hi podeu aportar. El més petit de tots sempre és benvingut . Hem formar xarxes de solidaritat, on cadascú és imprescindible .






Essent solidaris/es  i col·laborant rebrem molt més del que donem. Això segur !!

Bon diumenge a tothom !!!





17 comentaris:

  1. Una idea bonísima i totalment d'acord amb tu!!
    Feliç diumenge!

    ResponElimina
  2. És una excel·lent idea!!!
    En faig difusió en el facebook de Fer de Mestres a veure si altres escoles s'animen. https://www.facebook.com/pages/Fer-de-Mestres/157849261057838?ref=hl
    Gràcies per compartir
    Petonets solidaris
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, moltes gràcies a tu Carme !!!
      Poder fer difusió és una gran contribució!
      una abraçada !

      Elimina
  3. Ho trobo una molt bona idea! Comparteixo també!

    ResponElimina
  4. desde luego tienes toda la razón, pero te puedo asegurar que en mi comedor escolar no sobra nada de nada. Se calculan las comidas al milímetro pues las familias deben avisar obligatoriamente con antelación para que no se desperdicie comida.

    Tienes algún cartel en castellano para que lo ponga en mi face???? o me lo puedo llevar y lo traduzco? déjame un mensaje en mi blog, please.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, puedes coger y traducir lo que quieras !!
      En Catalunya es obligatorio que cada 25 menús haya uno de más, por si alguno cae al suelo, se desperdicia etc. Cuando deajs de repartir de más, siempre sobra , sobretodo en esas mega escuelas, que tienen unos 800 o más alumnos a comer.
      Muchas gracias y besitos !!

      Elimina
  5. Em sembla una iniciativa meravellosa. Quan la gent s'uneix s'aconsegueixen coses molt bones, però costa arrencar...
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies , els hi transmetré totes les vostres opinions , segur que estaran força contents.
      Arrencar costa, però afegir-se no tan t ;·).
      Petonets!

      Elimina
  6. Una iniciativa preciosa. Tant de bo s'hi afegeixi molta més gent. Comparteixo al face. Una abraçada

    ResponElimina
  7. Molt bona iniciativa, esperem que ràpidament s'estengui arreu!
    Petonets!!!

    ResponElimina
  8. Una iniciativa genial... en nuestro cole no suele sobrar nada!! Jiji... pero ojalá lo hagan en muchos mas sitios!!!

    Besotes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Como le decia a Blanca, aquí es obligatorio que cada 25 menús haya uno de más , por si acaso alguno cae al suelo o lo que sea, después de repartir siempre sobra, en algunas escuelas más que en otras lógicamente. En la nuestra un par de raciones por dia .
      Muchas gracias guapa, un besote!

      Elimina