dimarts, 26 d’agost del 2014

Jocs cooperatius



Hem passat aquesta setmaneta de colònies familiars. Un altre dia us explicaré de què va ... Ens ho hem passat d'allò més bé, jugant, compartint, creant, imaginant, cuinant , treballant ,recollint ... ,  cada dia estava preparat per dues o més famílies que proposaven jocs i activitats vàries , tot selfmade.

Ara això sí,  ahir estava esgotada , em feia mal tot ... si és que ja tenim unes edats que ja no es pot fer segons què .... jeje.

Una de les coses que vaig preparar van ser unes proves de jocs cooperatius que es podien adaptar a diferents edats .  M'encanta preparar coses per la canalla d'aquest estil, fugint de la competició i del cercar guanyar l'altre. En aquest tipus de jocs, si no col·laborem, no ens en sortim ....

Si busqueu per la xarxa en podreu trobar molts . Jo els volia facilets, per allò de l'adaptació ja que a les colònies hi ha nens i nenes des dels 3 anys als 13. Cada pare i mare que feia les proves els podia adaptar, allargar , modificar com cregués més convenient .....

Us explico els que vaig proposar i uns quants més per si durant aquests dies que ens queden de vacances voleu jugar-hi .



Imatge d'enllaç permanent incrustada



Com veieu tenim una galleda amb unes pilotes a dins que són ni menys ni més productes tòxics que han de ser abocats en un altra galleda sense tocar-la , per això utilitzem 8 cordes i un cercle de seguretat marcat a terra en el qual no podem entrar a risc de quedar fregits per la radiació i en conseqüència eliminats .


Compte que no és gens fàcil !!!!














Palletes, cubs, llapis amb goma ... tot ens pot servir, es tracta de fer una filera a terra i mirar d'aixecar-les amb un sol dit el més amunt possible.















Es tracta de construir una figura que el qui porta el joc pot proposar amb gots de plàstic. Però no es poden tocar amb les mans en cap moment si no amb un artilugi que consisteix en una goma de pollastre i 4 cordills .









i els nostres peques ....





Caminar sense que es trenqui el cuc 

Aquesta la proposta a la xarxa 


Middle school students compete in a race as they take part in teamwork building activities at a summer camp in Nanjing


Aquesta la nostra versió : 




Fem còrrer una pilota per un tub sense que caigui a terra 

Roll Out the Marble


Igualment amb un cub ple d'aigua 








Passar un cèrcol ( hulahop) d'un a l'altre sense soltar-se de les mans 




Aquest de la roda és molt bo




Podeu trobar com s'hi  juga al minut 0,58 a l'1 i poc, del següent enllaç del youtube. 




Intentar que la pilota no caigui per cap forat ...




N'hi ha moltíssims per la xarxa !!

Amb aquesta classe de jocs ens en adonem que el treball en equip no és fàcil ja que tots tendim a buscar el nostre propi benefici, estem acostumats a jugar per guanyar , no és fàcil coordinar-nos i tirar-ho endavant ... això sí, un cop que ho aconseguim la satisfacció pot ésser més gran, depen del que ens hagi costat cedir, negociar , etc, etc ...

Personalment penso que són una gran eina, no ja per la reflexió sobre el seu desenvolupament , si no per saber com vivim cadascú el joc: què ens costa, quin rol hi juguem, com vivim l'encert i el fracàs comú, el de l'altre ,  el propi, com reaccionem .... Per això és molt positiu tenir després una estona per a la reflexió individual i en grup, en la qual poder parlar amb maduresa, de manera assertiva ( que tant ens costa !!) , escoltar, acollir, valorar , no jutjar .... per arribar a les conclusions sobre el que és millor per a tots, allò que està tan de moda sobre " el bé comú". 



 Són un mirall del qual aprendre sobre nosaltres, no us sembla ?



Abraçades i bon final de l'agost per a tothom !!!




10 comentaris:

  1. Todos parecen divertidos, el que no me hace mucha gracia es el de los productos tóxicos. Bastante tenemos ya con tanta contaminación y toxicidad alrededor como para crear un juego con ellos. No me gusta ni para adultos así que mucho menos para niños, aunque sean mayores.
    Y cómo son eso de las colonias?? parece chulo!
    Rosenda

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo de las colonias ya lo explicaré con más detalle, es que tengo taaaaaaaaaaantas fotos jejej
      Sin embargo ... ¿ no crees que el juego de los productos tóxicos es ideal precisamente para que los niños piensen sobre el tema ? Ellos no saben que son, ni que consecuencias tienen , ni las dificultades que rpesentan ... el juego permite una reflexión sobre ello "in situ", significativa , que permita extrapolar el juego a la realidad y tomar decisiones sobre que mundo queremos ....

      Pronto una entrada sobre el tema colonias .....

      Un abrazo

      Elimina
  2. Ei, quina canya! Us ho devíeu passar pipa! Aquests jocs fan molt bona pinta: me'ls apunto! Un petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, ens ho hem passat d'allò més bé !!! ja us explicaré més coses ...
      abraçades!!

      Elimina
  3. Uauuuuuuuuu genial ja tinc ganes que ens expliquis això de les colònies en família !!!!!!
    Els jocs cooperatius una passada, molt bona proposta et felicito !!!
    Nosaltres alguns dels que proposes els hem fet a l'escola i sempre amb molts bons resultats. Després del joc el diàleg per adonar-nos de la importància de fer-ho tots entre tots.
    Un petó guapa !!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, van molt bé per xerrar i conèixer els nostres punts forts i febles !!!
      Sí, ja us explicaré lo de les colònies, que val la pena !!

      petonets !!!

      Elimina
  4. Moltes gràcies pel teu comentari al meu blog Quadrats Rodons. Sempre vaig buscant idees per fer la feinas més engrescadora. Una abraçada. Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, m'ha agradat molt el teu bloc, enhorabona!!!

      petons

      Elimina
  5. (Pensaba que había dejado un comentario ya aquí, cuando publicaste... serán los duendes!)

    Pues que no tenía ni idea de las colonias familiares, pero parece realmente divertido y enriquecedor. Muchas gracias por la información.

    Besotes!

    ResponElimina