dilluns, 3 de setembre del 2012

Som paleontòlegs: fòssils i petjades



Dijous passat vam anar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Blau . Entre d'altres coses vam veure alguns fòssils i se'm va  ocórrer una activitat sensorial que podia ser interessant per a fer amb el David al voltant d'ells.

El pare li explica què és un fòssil i com s'ha format. Evidentment no entén
massa el que li diem, és clar, però sempre està atent a les nostres explicacions
i pensem que és molt positiu . D'altra banda sempre està preguntant:
"què és això, mama?que és això papa ?" per qualsevol cosa que li pugui
interessar. A vegades no sabem com contestar-li, també us ho he de dir....


Avui ens hem aproximat al món dels fòssils i de les petjades per primera vegada !! de manera sensorial, des del joc hem pogut treballar textures, pressions, elasticitat, formes ... La veritat és que l'activitat ens ha donat per molt i que el David ha anat marcant el ritme i el que volia fer, tot aixecant-se a buscar material, experimentant amb el que jo li he ofert... Ens ho hem passat molt bé, tot i que jo no sabia quina resposta tindria per part seva ....

He posat fotos de fòssils i petjades en mig full plastificat, amb la paraula " fòssils" en majúscula i minúscula, per fer el mateix que vam fer amb les carabassetes quan vulguem.
Hem fet pasta de sal ( recordeu 2 mides farina, 1 de sal, aigua fins que quedi una massa que no s'enganxi als dits: ecològica, barata, agradable, ... sóc una gran fan !!) 

Ha volgut començar per fer un cargol com el que ha vist
 a la foto, l'ha triat i després ha dit " és com aquest!"

Li ha fet molta gràcia veure la foto de quan vam anar al museu i les altres
de petjades a la sorra . 

Hem agafat petxines per pressionar la pasta de sal 


Triem diferents materials, pressionem, veiem quines formes queden  , les toquem, les resseguim amb els dits


Ha estat tota l'estona pendent de les fotos del full , m'ha sorprès que en fes tanta referència , però la veritat és que com hem pogut fer un cargol i una petxina com les que hi havia en ell, ho ha relacionat molt ràpid i li ha agradat força. 

Fem clots amb les nous, les omplim amb boletes i les comptem ...
tot idea seva .

Amb  pedres planes ....

Hem pogut veure i tocar com les textures ( arrugat, aspre, suau... ) queden diferents depenent del que apretem en la pasta. Però  la forma que queda és igual (plana, còncava, etc).

Amb una rosa de desert ....
Hem comprovat que, si apretem molt , se'ns fa un forat a la pasta, si ho fem fluixet no es percep la forma, hem de trobar el punt just, més o menys. 

I ara les petjades ... aquí he pensat que em diria que no, perquè no li agrada gaire l'experimentar res amb els peus, però sí. Ha anat molt bé, ho ha fet a la primera i sense parar de riure. Com ens sorprenen els nostres fills, oi? .


 Primer els peus i després les mans ....


Ho hem posat tot a assecar, trigarà un parell de dies o més, que ara a la nostra ciutat ja fa fins i tot fred 
( hem passat dels 40º als 19º !! ens pocs dies , brrrr) .

Ja veurem com continuarem l'activitat. Potser reomplirem amb plastilina / pasta de sal  els motllos per a veure quina forma tenen ?


M'encanta l'aprenentatge significatiu, aquell que permet als infants aprendre des del joc, al seu ritme, fent seva l'activitat i per tant aprofundint en el que fan, retenint els conceptes de manera fàcil , adient i alegre, experimentant , afavorint la seva capacitat cognitiva, atenció i memòria , sense forçar res, permetent que la imaginació s'expressi, i que s'integrin diferents variables que fan d'aprendre una experiència positiva i gratificant.


Bona setmana a tothom !!!




18 comentaris:

  1. Hola!Com m'ha agradat com has plantejat totes les activitats, el David deu haver gaudit un munt amb la proposta!.
    Lo de la pasta de sal, no ho sabia i ja he pres nota.
    I si li poses una mica de colorant a l'aigua, en el moment de fer la pasta? també pot quedar bé després per experimentar no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, queda tenyida, poquet epr això. ambé ho pots fer barrejant tèmpera amb menys aigua fins que quedi la pasta normal. Després perd color. També es pot pintar un cop seca que queda impecable !

      Elimina
  2. Wawwwww, que actividad tan chuly, como se le ve disfrutar con ella. Me cuesta un pelín entender el texto, pero en fin, con un poquito de esfuerzo y las fotitos lo he entendido prácticamente todo.
    Me copio la receta de la masa y la idea de las huellas de los pies de las manos de los pekes. Será un bonito recuerdo para cuando sean mayores. Gracias, petunets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, hazlo, ya verás que bien se lo pasan además. Puedes hacer plasmar sus huellas año tras año, verás que cambio y que recuerdo más bonito, mejor que las fotos, jejeje

      Elimina
  3. Completa, completa.
    Poco más puedo decir, me encanta como lo has planteando y la respuesta del peque.
    Tomo nota de la pasta de sal.
    Besos

    ResponElimina
  4. Yo también me lo apunto. Hace tiempo que queríamos hacerlo pero son tantas cosas las que queremos hacer que nos faltan días....ja jajaja
    Besos

    ResponElimina
  5. Les vostres activitats són supercompletes. M'encanta!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me'n alegro mkolt guapa. per cert saps que acabo de tornar de Ses Illes, de Menorca en concret ? ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, ja m'estic enyorant, snif

      Elimina
  6. Que buena excursión y que bien lo habeis pasado jeje.
    Y luego en casa lo habeis completado estupendamente.
    Felicidades besitos.

    ResponElimina
  7. Jooo, qué propuesta tan completa, interesante y como bien dices significativa. Me encanta cómo la has planteado y se ve a David super interesado.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí que estuvo un buen rato sí.... pero es que esta pasta da para mucho, jejej

      Elimina
  8. Love the corn prints! Thanks for linking up to The Sunday Showcase.

    ResponElimina
  9. Wonderful activities ... such a fun unit! I featured your post at the Living Montessori Now Facebook page and added your link to my Montessori-Inspired Dinosaur Unit at http://livingmontessorinow.com/2011/08/18/montessori-inspired-dinosaur-unit/

    ResponElimina
  10. Quina troballa la pasta de sal! hola em dic cèlia i et segueixo desde fa un temps, em vaig enrecordar de la teva entrada, vaig fer pasta de sal i el meu fill porta jugant dos tardes, jo crec que mai havia passat tanta estona amb una activitat.Molt millor que la plastilina. Gràcies, fantàstic el teu blog, dones molt bones idees.
    Cèlia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cèlia !!! me'n alegro molt que t'hagi servit, la pasta de sal a i m'agrada moltíssim, té moltes possibilitats, ja anirem compartint més !!

      Elimina