dimecres, 23 de gener del 2013

De temperatura i termòmetres



A la nostra ciutat fa un fred ... i un vent ....Quines ganes tinc que passin aquests dies , que no podem ni sortir de casa , brrrr...

Però no deixem de descobrir coses noves i interessants. Fa uns dies li va tocar al termòmetre!.
En vam comprar un parell ja que ens va semblar interessant poder experimentar amb ells, amb molt de compte això sí.

El primer dia vam veure com aquest " aparell" té a dins un " líquid" que puja i baixa per un tub molt estret en funció de si l'atansem a la calor, al fred, si el toquem, si no ....





Si l'atansem a una font de calor, com l'aigua que tenim al foc, o bé a la vitro, el líquid arriba fins a dalt del tubet !!!
Si toquem el tubet amb les mans el líquid també es mou pel tubet.






Si posem el termòmetre uns minuts  al congelador el líquid baixa moltíssim !!






















Avui hem fet un pas més tot fixant-nos en els nombres : què és el que marquen ? doncs marquen quelcom que es diu temperatura, ens diu com està de calent, de fred...

He fet uns termòmetres amb l'ordinador i els he imprès en un foli amb temperatures entre el -20 i el 50. N'he fet 3.
Després, i aprofitant que estava fent brou, he preparat 3 gots petits on he posat en un el brou molt calent, en un altre llet de la nevera i en el tercer aigua de l'aixeta.Hem tocat els tres i hem sentit les diferents temperatures ( calent /fred/ normal) .  He agafat un termòmetre de líquids, que fa anys que el tenim i no havíem fet anar mai. Què descobrirem ?


Primer de tot : cal observar. Comencem pel brou calent: uf !!!! el líquid puja molt amunt pel tubet de vidre !! A quin nombre arriba? al 50 ! Doncs tot seguit ho marquem en el nostre particular termòmetre i pintem el líquid de color vermell ( aquesta part l'hem fet entre els dos, que el David estava massa emocionat amb l'experiment com per concentrar-se a pintar).



 Després anem mirant què és el que passa amb el termòmetre depenent del si el posem en un got o un altre.
Cal observar i també esperar.







Ha anat passant el termòmetre d'un got a l'altre observant, dient, mira com puja, o com baixa! Ha costat una mica més veure els nombres que marcava, ja que costa una mica trobar el " truqui". Tot i ser de vidre, igual que els gots, només ens ha calgut explicar abans que és molt fràgil, que es pot trencar fàcilment i que no volem que s'escapi el líquid vermell. Ha estat molt curós i no ha calgut tornar a explicar-ho.





Això sí, no ha pogut resistir la temptació. Quan ja no ha volgut continuar, m'ha mirat amb expressió de "pillo" total i en un plis plas s'ha begut el got de llet!! Què tindrà la llet ? mira que a mi no m'agrada gens i molt menys blanca, així a " palo seco".



 Hem comparat els termòmetres de cada líquid , tot posant al costat els seus gots respectius ( evidentment el de la llet l'he hagut de tornar a omplir, i quan he acabat de fer la foto, ja tornava a estar buit!!quina gràcia m'ha fet !).




Hem acabat el nostre petit experiment d'observació comparant els dos termòmetres " ambientals". Un l'havíem posat al balcó i l'altre al menjador. Què descobrim ? el líquid arriba a nombres diferents, el que estava a fora més baix ...

Conclusions ?

1ª Hi ha un " aparell" que mesura la temperatura !! per tant aquesta és mesurable : nombres, matemàtiques, quantitat , sensacions, vida pràctica  ...



2ona: Que bé s'està dins de casa !!!!

Novament el dia a dia ens convida a aprendre, a descobrir , a investigar, a donar un pas més, poquet a poquet, gaudint del propi procés i de la descoberta del que ens envolta , amb senzillesa , de manera natural, sense forçar res, sense marcar-nos objectius ni fites, simplement gaudint del camí ... 



Una abraçada !!






16 comentaris:

  1. Totalment d'acord, a casa s'està molt bé quan fa tant fred!!! m'ha agradat molt el termómetre! petons!

    ResponElimina
  2. Molt currat! M'ho apunto per fer-ho una mica més endavant. I quan sigui més gran es pot relacionar amb el concepte de número enter...però això d'aquí uns quants anys!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui, ui... potser hauré de repassar jo una mica abans jejej

      Elimina
  3. Me ha encantado, me lo apunto para una tarde ventosa y fría!!! QUé bonito es compartir todos estos aprendizajes con ellos!! y gracias por compartirlo por aquí. Besicos!

    ResponElimina
  4. Genial !!!
    Molt bona experimentació. A mi m'agrada moltíssim fer aquestes activitats d'experimentació a l'escola ja que és molt proper als nanos i ells n'aprenen moltíssim.
    Com sempre una feina fantàstica !!!
    Petonets família !!!

    ResponElimina
  5. Me ha encantado todo el proceso. Nosotros hemos jugado a veces con el termómetro, pero no nos había dado tanto juego. Tomo nota de tus ideas. Gracias por compartirlas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti, que también aprendo un montón de vosotros

      Elimina
  6. Flipo con vosotros, os lo pasais genial y os admiro


    Moagggssff

    ResponElimina
  7. No deixeu de sorprendre!!! Quina activitat més xula!!! Jo m'ho apunto també. Ara m'ha vingut una inspiració per fer un experiment a l'escola!!!!
    Per cert, et deixo un premi a Petits Grans Artistes. Muuuak.

    ResponElimina
  8. Que guay!!, me ha encantado :) Mi peque mayor tiene mucha curiosidad estos días fríos por saber ¿que tiempo hará mañana?.. cada día miramos la información juntos en Internet. Seguro que jugar con los termómetros le va a encantar. Gracias por compartir estas experiencias tan bonitas.

    ResponElimina
  9. Tengo en mi blog de premios un regalillo para este estupendo blog. Pasas a por él?

    http://actividadeseducainfantilpremios.blogspot.com.es/2013/02/premio-amoroso.html

    besitos

    ResponElimina