dimecres, 9 d’octubre del 2013

Ungüent d' hipèric i àrnica




Com ja us vam comentar fa temps que volíem fer els nostres propis sabons, ungüents , etc. Intentem apropar-nos i conèixer com les plantes que ens envolten ens poden ajudar a guarir-nos, netejar-nos, etc, sense haver de recórrer a productes químics  o a malversar mil envasos .




Doncs bé, després de més de 40 dies de maceració , avui ja hem fet anar els nostres propis olis guaridors. N'hem triat dos: el d' hipèric i el d'àrnica.  Com ja us vam dir. vam aconseguir flors de l'un i l'altre i els vam posar en oli d'oliva verge extra (també n'hem fet de calèndula, timó ... ) . 




L' hipèric és la coneguda herba de Sant Joan, a la qual se li atribuïen propietats màgiques al ser collida la nit del solstici d'estiu. No anaven desencaminats els nostres avantpassats ja que aquesta planta té unes propietats guaridores fabuloses , sobretot cicatritzants ( segles enrere se la coneixia com herba de les ferides) . Tanmateix l'àrnica també té unes propietats fantàstiques, més que conegudes per tothom: analgèsic, antiinflamatori, bona per les contusions, dolor muscular, luxacions etc. 

Provem-ho? Vinga doncs !!

Primer de tot cal pesar els ingredients segons la recepta que hem trobat .





Fa uns dies vam comprar un bàscula nova , que ens ajudarà a ser més precisos en tota aquesta aventura . Primer cal ratllar la cera verge d'abelles(recordem que ens ha arribat directament del rusc d'un amic ) .25 gr. 
Després pesem l' oli. 70 gr de cada . Primer posem un fins arribar a 70 gr. Després l'altre fins arribar a 140gr. Poquet a poquet que no ens podem passar !!

Sense adonar-nos-en  introduïm el concepte matemàtic de la suma, veiem i participem de  processos químics i físics , aprenem a posar-nos davant el foc amb respecte però sense por ...





Posem a escalfar la cera a foc molt lent . Quan s'està desfent afegim l'oli. Només ens cal remenar una mica, abocar-ho als potets i esperar que es refredi .




Comprovem com d'un estat líquid ha passat a un de sòlid, com canvien els colors, l'olor que es desprén de l'oli, de les flors macerades, de la cera ....mmmmm...

Heu vist quins colors més macos?



I com no ... provem sobre la pell ... serà veritat que ens guarirà els cops?  Jo crec que sí. peeeeeeeeeeeerò , no cal que ens en fem per a provar-ho abans , eh? ja vindran els blaus , ja , jeje. A més, estic segura que, quan es faci un cop ell mateix recordarà l'ungüent i se'l voldrà posar!





Ha valgut la pena esperar aquests més de 40 dies de maceració , tot i que la preparació ha estat  molt ràpida, ha estat un procés molt maco , sobretot pel que hem aprés : les plantes, les herbes, la natura ens ajuda a guarir-nos!







17 comentaris:

  1. Jolin que interesante parece... pero me tengo que guardar la entrada (secreto: feddly no me traduce las entradas rss; hasta que no esté frente al pc no me voy a enterar de vuestra maravillosa receta y necesito unguentos mágicos de árnica para la peque y sus golpes!!)

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. facilito, facilito: 25 gr de cera, 70 gr de aceite AOVE macerado durante 40 dias con flores de hipérico, y lo mismo con flores de árnica . No se si será mágico, ya os lo explicaré cuando lo utilizemos !!

      Besitos !

      Elimina
  2. Fantàstic, una molt bona iniciativa preparar els vostres propis olis i ungüents. A més a en David segur que li ha encantat participar en tota aquesta el.laboració a la vegada que haurà après un munt de coses. Genial !!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si més no ho ha pogut observar, remenar, tocar .... ha estat genial, com sempre que fem alguna d'aquestes propostes. Segur que quan es faci algun cop, voldrà posar-se l'ungüent que ell mateix ha fet !!
      Una abraçada

      Elimina
  3. ohhh, qué bien, tanto el proceso como el resultado!! qué pinta que tienen!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. nos han quedado chulas, jej. A ver si funcionan cuando haya " cocos".

      Elimina
  4. Hola!
    quins dos tipus d'oli has posat?
    Gràcies per donar a conèixer aquest remeis!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oli d'oliva verge extra macerat durant 40 dies , un pot amb flor d'hipèric i un altre amb flors d'àrnica .
      Gràcies a tu.

      Elimina
  5. Oooooooh! M'encanta! Nosaltres l'àrnica la vam posar amb alcohol, però crec que podrem fer ungüent d'hipèric (i potser si hi poso un xic d'àrnica d'aquesta tampoc passarà res, no?). Ho haurem de provar! Ara a veure com me les ingenio per aconseguir cera d'abelles!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La cera la pots aconseguir en botigues de Barcelona que venen productes de cosmètica natural, per fer sabons, etc. L'alcohol no el podràs posar perquè no es fusionaria amb l'oli i la cera. També pots posar a macerar en oli totes dues flors alhora ....
      Una abraçada

      Elimina
    2. Gràcies pels consells! Intentaré trobar cera a Girona, segur que en algun lloc en trobo... i això de l'alcohol no ho havia pensat... hauré d'esperar a l'any que ve...
      Moltes gràcies pels consells... un petó gegant!

      Elimina
    3. Àngela,
      si no hi poses cera tindràs oli d'àrnica, jo l'utilitzo per a les meves mil i una contractures i també va molt bé!
      Petonets guaridors
      Carme

      Elimina
  6. Mola mucho! Jo, se me acumula la faena y yo sin tiempo, arrrggg!
    Muas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Però si és super fàcil i ràpid. Posar l'oli a macerar és un pim pam. Això sí, 40 dies d'espera. I fer l'ungüent és ràpid també, no hem estat més de 15 minuts !!
      Petons !!

      Elimina
  7. Genial! Seguir receptes amb els nens és una activitat fantàstica: mesuren, observen canvis d'estat, viuen les accions i el resultat del que es fa... M'encanta! I si a més, obtens un ungüent que cura de veritat, és fantàstic. Ja sabem que els petons de la mama ho arreglen quasi tot, però si a més hi ha un ungüent fet a casa el poder de suggestió millora la recepta que ja ajuda en si mateixa. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esperem que sí, jeje. Entre l'orgull d'haver-ho fet, les propietats fantàstiques de les plantes i l'amor que hi ha posat , segur que anirà la mar de bé!! I els petons de la mama i a l'inrevés quan jo em faig mal, són imprescindibles , és ben cert !!
      Una abraçada

      Elimina
  8. Què interessant pel David veure com la cera es convertia en líquid i com, en refredar-se, és una altra textura. És un nano amb tantes experiències enriquidores, felicitats!
    Ah! recullo una mica d'ungüent d'àrnica que avui tinc una mica de dolor ;)
    Petonets
    Carme

    ResponElimina