dijous, 13 de setembre del 2012

Fem jocs malabars amb material reciclat



Fa  temps vaig descobrir aquesta web : www.ensaimadamalabar.com i la veritat és que em va agradar moltíssim. Això és el que diuen els seus creadors d'ells mateixos : Rafa y Tonio, Tonio y Rafa: Somos unos aficionados a los malabares y dedicamos nuestro tiempo libre a realizar talleres de construcción y manejo de malabares, tambien de instrumentos musicales y de juguetes. Hemos creado la web para difundir nuestras ideas esperando que otras personas puedan usarlas, tanto colegios como monitores de tiempo libre y particulares.

És a dir, que a banda dedicar-se a món de les malabars i fer tallers i actuacions, tenen la generositat d'ensenyar com fer de manera fàcil i assequible un bon nombre de jocs i estris propis d'aquest art. També podreu trobar vídeos , tutorials de com llançar pilotes, maces, etc. I moltes propostes d'instruments musicals amb material en desús, molt fàcils de fer.

Vaig llegir el mini article sobre els beneficis de fer malabars i em va fer pensar, és cert, requereix de molta coordinació de moviments , concentració, etc. Us deixo aquí l'enllaç. 

Bé doncs, em vaig animar a proposar-li al David el fer uns quants jocs i estris . M'encanta fer activitats d'aquest tipus: utilitzant material reciclat, dedicant-hi temps al procés, veient com es va transformant, com anem creant ...

Què us sembla si us ensenyem els diferents jocs i com els hem fet  ?

Primer de tot us he de dir que em vaig adonar que sempre preparo jo els materials, els selecciono i li presento, i em vaig dir... i si és ell el que " tria" ?

Vaig preparar tres fitxes de tres propostes diferents. En una cara la proposta i una foto de com s'utilitza l'estri, en l'altra el material necessari per a fer-la. Li he donat a triar quin volia fer. 
Ha triat el de les pilotes amb globus. He preparat en  una taula  el material de les tres activitats totes juntes. Amb la fitxa a la ma ell ha seleccionat els que calien. 





Comencem a fer les pilotes : ens cal globus, arròs o similar, una ampolla petita, tisores , un embut i ja està.
Posem a dins l'ampolla un grapat d'arròs. Ens ajudem amb l'embut.  Bufem  el globus ( malgrat els seus intents , el David no ha pogut, no en sap, així que ho he fet jo. ). Li donem un parell de voltes al pitorret del globus (nusos no ! el fem girar sobre si mateix, com quan escorrem la roba, ok ?)  i l'encaixem al coll de l'ampolla. Soltem el globus i girem l' ampolla cap per avall : l'arròs cau a dins . Què fàcil,oi? 


Tallem l'extrem del globus. No feu cap nus, com a molt li podeu posar un tros de cel·lo o cinta aïllant. Però no us preocupeu massa. Tallem un altre globus i tapem així el foradet. Posem varis globus tot fent la pilota.






  I ja està !! Hem triat els colors, el número de globus i el de pilotes a fer ....
Aquí m'ha dit: així mama, fes així, tot demanant-me que fes malabars com els de la foto. je,je.
Sense comentaris. No en se. 





La següent proposta : cèrcols ( aros) de malabars ! 

El Ramon i jo tenim un esperit una mica drapaire i quan veiem quelcom a vora els contenidors que pensem ens pot servir per construir alguna cosa interessant sempre ho arropleguem. Tenim de tot, crec jo: mobles que ens van la mar de bé, roba, material divers ....

Fa uns mesos, en un container de la construcció vam trobar tot un paradís de tubs de diferents mides. Un d'ells són els que hem fet servir per aquesta proposta : es tracta de tubs flexibles que ens han anat perfectes. 


Tallem un tros  d'uns 60 cms .  posem a l'extrem un tros d'esponja . Al web d'on ho hem mirat posen un tap de suro, que va molt millor , però no en teniem.

Aquí el David tot concentrat , amb la llengüeta fora. Ai, que rebonico és !!!!




Després he unit tots dos extrems amb cinta d'embalar i he folrat el cèrcol. 


 Ara toca posar-lo bonic  amb cinta aïllant. tallem trossets i els anem enganxant al cèrcol.






Acabats !!! Super fàcils, oi ?




I la tercera. aquesta l'he fet sola per què no sabia com quedaria i d'altra banda el David tampoc estava gaire engrescat en col·laborar. Així què li he proposat que fes un banyet , m'ha dit que sí i mentrestant jo les he fet.


Maces de malabars amb paper de diari !!

Em sembla que no calen massa explicacions, oi ? De totes maneres aquí ho teniu super ben explicat.






Després hem baixat una mica a jugar al petit jardí comunitari que tenim, ara que per fi, el podem aprofitar ja que durant l'estiu no podem baixar per la calor que fa.  No hem estat gaire estona ni hem fet massa malabars, ja que ens dedicat a jugar amb els cèrcols com si fossin " fis-bis " ( és diuen així? ), però tot és un primer pas. Hem posat les coses dins una capsa de detergent buida que decorarem un altre dia i au ! A jugar una estona !!!








A més a més la web ens mostra vídeos tutorials explicatius de com fer  malabars amb boles, maces, etc . amb les diferents tècniques, com s'han d'agafar, llançar, moure, trajectòries....Vaja per a convertir-nos en veritables experts, jeje. Aquí us deixo l'enllaç:

http://www.ensaimadamalabar.com/videotutoriales.htm#mazas


Moltes gràcies Rafa i Tònio, de www.ensaimadamalabar.com per totes les vostres propostes, per lo ben explicades que estan i per compartir-ho de manera gratuïta i engrescadora amb tots nosaltres !!!!


Sou genials, nois !!


11 comentaris:

  1. Uauuuuuu!!!! M'ha encantat l'entrada ... M'ho apunto tot per proba´-ho amb els meus fills. Gracies guapa!!!

    ResponElimina
  2. M'ha encantat aquest joc de malabars casolans!! M'apunto la idea!! Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  3. Quina passada! M'ha encantat aquesta proposta! A veure si ho puc posar en pràctica que ara, amb la feina vaig una mica liada...
    Per cert, el teu fill està preciós!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. Me encantan los colores y la variedad.
    Pero lo que más, el truco que das para llenar el globo con el arroz. Cuando hice los globos sensoriales me costó mucho llenar el de arroz y el de harina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. pues imagina este verano, rellenándolos a mano para 30 y pico niños con unos amigos ...

      Elimina
  5. This is amazing! And I love how you set up the activities! I featured your post at the Living Montessori Now Facebook page: http://www.facebook.com/LivingMontessoriNow

    ResponElimina
  6. Doncs són mallorquins, no se si els coneixeràs ...

    ResponElimina