dimarts, 25 de setembre del 2012

PAM i més fòssils



PAM ? Doncs sí. PAM ..... és a dir : Parc Astronòmic del Montsec :

Aquest diumenge, aprofitant que arriba el temps ideal per a fer excursionetes van atansar-nos al Montsec per fer dues cosetes, una visitar el PAM i veure la projecció infantil "Galaktos" (+3 anys) que explica a través d'uns dibuixos animats què podem trobar per la Via Làctea: nebuloses, estels , etc ... I l'altra anar a buscar petxines fossilitzades. 



El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació d'uns centres amb les particularitats de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i del Centre d'Observació de l'Univers (COU).
El Centre d'Observació de l'Univers (Àger) és un gran multiespai lúdic amb l'objectiu de convertir-se en el centre de referència de la docència i divulgació de l'astronomia i la geologia a Catalunya, és un nexe d'unió entre el públic i el coneixement científic, acostant el visitant a l'apassionant món de la ciència i al descobriment de l'entorn del Montsec. 



Guau !  Hi són tots !! que grans !





També ens intenten explicar la formació de la Terra a través de la geologia de la Serra del Montsec. toquem, mirem, descobrim, colors, textures, botons que s'apreten i s'encenen llumetes a la maqueta de la muntanya... Gaudim ....


Aquí, el trencalòs . Fa impressió, oi ?
És la rèplica d'un niu, però penseu que aquest voltor és força més gran que aquest de " mentida ".
Ai! quin  respecte em fan aquests animals ...



I on es projecta el film ? Aquí, a l'ull del Montsec:

L'Ull del Montsec és una instal·lació multimèdia excepcional, consistent en un planetari digital multimèdia que permet tant la recreació del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules de format cúpula completa que permeten mostrar al visitant aspectes diferents dels purament astronòmics, projectats en una cúpula de 12 metres de diàmetre.



El David, encara que per la foto no ho sembli ,ha estat tota l'estona assegut  a sobre del seu papa. La veritat és que les cadires són molt còmodes per poder mirar la cúpula.
Hem tingut moltíssima sort : hem estat sols !! ( potser sona una mica antisocial però així hem pogut anar comentant el que veiem sense por de molestar a ningú) .

Quan ha acabat la projecció s'ha obert la cúpula i hem pogut veure el cel !!
Aquesta vegada hem anat de dia, però les projeccions a la nit, quan s'obre i veus tot el cel estelat, són magnífiques . Els peques es queden al·lucinats quan veuen que tota la cúpula va desapareixent dels seus caps poc a poc fins que només hi ha el cel per sostre. 

Si us atanseu per aquí us ho recomanem, és una experiència que val la pena per a petits i grans, les projeccions estan molt ben fetes i explicades, no són del tot infantils, però nosaltres sempre hem anat amb nens i la mar de bé. Al cap i a la fi, mirar estels ens agrada a tots, no? 

Tota la sala per nosaltres, quin privilegi !


Després el Joan, en una " classe particular" ( perquè no hi havia ningú més ) ens ha explicat coses molt interessants del sol, però s'ha quedat el papa a escoltar-ho tot mentre nosaltres fèiem una mica de descoberta de l'entorn.... Som a l'exterior, al  Parc de telescopis


Hem pogut veure d' aprop un telescopi que projecta en directe les imatges del sol en una pantalla d'ordinador. Llàstima que hi havia núvols, però hem vist alguna flamerada i taqueta solar , però és clar, no podem anar a netejar-la perquè el sol " crema".

 És el mateix telescopi que fan servir per observar els estels, la lluna , etc a la nit. El Joan, que n'és l'expert, ens ha dit que la millor observació de la lluna és quan aquesta està en quart creixent ( en lluna plena no !!). 


Com ja us hem dit no era la primera vegada que hi anàvem... com passa el temps !!!





Hem aprofitat per atansar-nos a un petit lloc on hi ha moltes petxines fossilitzades i es poden agafar sense problema. No se, em fa l'efecte que de tant gratar, perquè es fan moltes excursions escolars "arqueològiques" un dia igual surt per allà un tauró prehistòric... no?


Aquí, sí, aquí és: hi ha muntanyes de petxines...
com han pogut arribar fins aquí? jeej. Ja ho descobrirem d'aquí uns anys .
Hem portat un kit casolà d'arqueòleg, jejej: tisores, brotxes, pala petita ....
Ja ha sortit !!! compte ! que no es trenqui !!


 I com sempre hem trobat un bon raconet, a l'ombra que ara si toca el sol, aquesta vegada al preciós poble d'Àger, per dinar els entrepans que ens hem endut. I avui un extra, portem : Orxata !! mmmmm





I de camí de tornada la mama i el David s'ha quedat ben adormidets al cotxe ....


Un bon matí de diumenge.


8 comentaris:

  1. Ostres moltíssimes gràcies per compartir, m'ha encantat !!! A casa estem de ple descobrint els planetes, l'espai ...
    Aquesta escapada ens va genial. I te molt bona pinta.

    De ben segur que hi anirem, i en breu !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. és molt xula, Sílvia, si aneu per la nit ( que no estigui núvol !!!) els peques alucinaran, ja veuràs.

      petonets

      Elimina
  2. No coneixia el PAM, i m'ha encantat! Segur que hi anem, ara que els meus fills estan interessadíssims pels planetes. I això d'agafar petxines fossilitzades també els encanta, així que aquesta excursió no ens la perdrem!! Gràcies per descobrir-nos-la!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,

      Et dic el mateix que a la Sílvia, val molt la pena, sí senyor. Lo de els petxines no està senyalitzat, però si voleu anar m'ho dieu i li pregunto al Ramon com arribar-hi exactament i t'ho dic, ok?

      Elimina
  3. De verdad que me apuntaría sin dudarlo a una de vuestras salidas. Siempre, siempre muy completas y estupendas.
    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues cuando quieras, ya sabes, te vienes por aquí , me avisas y montamos una superchula para todos, ok? lo digo en serio !

      besos

      Elimina
  4. Que actividad más chula con merienda final y todo jejeje, me ha gustado mucho y que
    completa ha sido.
    Un besazo y gracias.

    ResponElimina
  5. QUé buena pinta tiene la excursión, me encanta ver lo que disfrutáis!!

    ResponElimina