dimarts, 6 de novembre del 2012

Rutina nocturna vs autonomia



Cada nit abans d'anar a dormir ens preparem per l'endemà.
Com que el David, com la seva mare, és un nen de despertar lent , millor fer el menys  possibles coses al matí, que ja tenim prou feina per desvetllar-nos, jeje. Així que hem incorporat una rutina nocturna, una activitat de vida pràctica : preparar-nos la roba amb la que ens vestirem el dia següent i triar quin esmorzar voldrem d'una llista determinada, tot caminant cap a la seva autonomia, capacitat de decisió, de planificació, de preparació de les seves coses , de responsabilitat, de sentir que confiem en ell  ...

Primer de tot: preparem la roba. Fa mesos vam trobar en un container una estructura d'un moble que vam incorporar a casa nostra, tot adaptant petites coses. Ara és  la prestatgeria del David, de la qual tria la roba que es vol posar a l'endemà . De moment té 3 samarretes i 3 pantalons per triar. Poc a poc anirem incorporant més ( jo miro quin temps farà i li poso més o menys ).

Ho posem tot en una safata que deixem preparada pel matí.


A la prestatgeria de dalt les samarretes, a la de baix els pantalons.

Mitjons i sabates .... quines vols?

Els calçotets .... els boxers guanyen per golejada, perquè serà?

Tot preparat per demà !!



I després ens en anem cap a la cuina, on tenim el nostre panell imantat a la nevera per poder decidir quin serà l'esmorzar per dur a cole.



Vaig preparar una graella de dilluns a divendres (els caps de setmana no cal, que som a casa i podem triar "in situ"). Cada dia un color amb dues intensitats: en fort les majúscules i en color fluix les minúscules.




Vaig preparar  fotos de les coses que es pot endur per esmorzar : 5 de beure i 5 de menjar. Les vaig posar com si estiguessin en una prestatgeria ( una mica cutrillo, però em sembla que ha colat, jeje). Del que hi ha pot triar i distribuir-ho durant els dies de cole : hi ha 2 iogurts per beure, 2 sucs de poma, 1 batut xocolate, i per menjar 2 pa amb pernil, 2 pa amb formatge i 1 barreta de muesli .







Tria de la " prestatgeria" el que vol. Les fotos tenen iman pel darrera ,les afegeix al dia que toca, avui preparem l'esmorzar de dimecres. D'aquesta manera ens en anem familiaritzant amb els noms dels dies de la setmana, que fins ara mai n' havíem parlat. 

També és una manera d'aprendre a distribuir o a triar, sabent que no podem treure les fotos dels dies d'abans , perquè si no cada dia esmorzaríem batut de xocolate, jejej.











I demà al matí, agafarà el suquet que ha triat de l'armari de la cuina, prepararem entre el dos el pa amb formatge , ell ho posarà dins la carmanyola, triarà les estovalles, posarà un tovalló i tot dins la motxil·la!!


















Una petita rutina que ens està funcionat de moment força bé, tot i que a vegades li fa una mica de mandra posar-s'hi .

Poquet a poquet anem incorporant més activitats de vida pràctica dirigides a que ell pugui decidir i triar sobre el que vol posar-se o menjar, de moment amb coses determinades i "pre-triades", però és que "lo dicho" : si no cada matí esmorzaria xocolate per dues bandes ( i el  dinaria i soparia ...jejej). 

M'agraden aquest tipus d'activitats, tot i que cada dia ens recorden que aquest petit s'està fent gran , i que de tant en tant ens fan emetre algun comentari del tipus " ... recordes quan li donàvem la papilla de fruita i que  la meitat anava fora de la boca ...?" tot mirant-nos com enyorats ... ai! 

No se pas que farem quan tingui 18 anys , seran tants els moments a enyorar ... 


15 comentaris:

  1. Ala !!!! que ideas tan buenas!! las voy a copiar seguro, he observado que mi hijo está más feliz y seguro de si mismo cuando adquiere autonomía, a veces la gente alucina, a lo mejor estás hablando con un amigo en su casa y se oye una cadena, me encanta la cara de alucine que ponen cuando digo, tranquilo será piratilla que ha ido al water jajjajajjajajjaja

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo creo que a todos nos encanta sentirnos autónomos , verdad? y a los peques todavia más!!
      besitos

      Elimina
  2. Camino, me gusta mucho la rutina que habéis preparado! Aquí dejamos preparada la ropa también por la noche, pero él de momento sólo elige lo que tiene a mano: calzoncillos, pantalones y calcetines. La parte de arriba se la cojo yo!
    Y sobre el desayuno el también elige, aunque lo tiene más limitado, sólo llevamos bocadillo, bollo o fruta! Pero me gusta la idea de la nevera, queda apuntado! Mil gracias por compartirlo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Hasta ahora él tb escogia, pero me interesaba introducir la idea de la temporalidad y la distribución, tal y como él quisiera, pero sabiendo que batido de chocolate hay uno y sólo puede ser un dia. Si no cada dia me lo pedia y se entristecia cuando le decia que ya se lo habia tomado, que tenia que escoger otra cosa. Desde que lo hacemos así mucho mejor, lo ha pillado enseguida! y todos más contentos.
      Me alegro que te guste la idea!

      besos

      Elimina
  3. M'ha semblat una idea genial per fer l'any que ve o per d'aquí a uns quants mesets, que em sembla que ens haurem de summergir de ple en aquest tipus de rutines diàries!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ja veuras ja... con la teva peque en gaudirà de les seves petites responsabilitats, són una passada aquests nens i nenes !!

      Elimina
  4. Molt bona idea. Gràcies per compartir-ho!

    ResponElimina
  5. Quina currada això de la nevera!! Molt xulo! I lo de la roba jo també ho hauria d'instaurar perquè hi ha dies que no ens posem pas d'acord!

    ResponElimina
    Respostes
    1. je,je... l'altre dia el David volia anar en banyador al cole ...imagina't!

      Elimina
  6. You have some great routines for developing independence! I pinned your post to my Montessori-Friendly Home Board at http://pinterest.com/debchitwood/montessori-friendly-home/

    ResponElimina
  7. Acabo de conèixer el teu bloc pel comentari que has deixat en el meu, "Fer de Mestres".
    Li he fet una ullada i l'he trobat molt interessant. Em fascina la quantitat d'activitats que fas amb el David, felicitats!!!
    Et segueixo.
    Petons blocaires!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies Carme !
      ha estat tot un descobriment fantàstic el teu bloc , jo tb em faig seguidora!

      Una abraçada

      Elimina