dimecres, 23 de maig del 2012

Matemàtiques " sensorials" I

M'agrada molt el mètode Montessori per moltes raons, una d'elles és la concepció integral que té de l'aprenentatge, amb la integració de l'aspecte sensorial amb les capacitats més cognitives ( memòria, atenció...).
És una concepció holística del funcionament de cervell humà, que tot i estar dividit en àrees especialitzades de gran complexitat, actua  de manera coordinada, intercanviant informació , creant-ne de nova, esdevenint així la més miraculosa " màquina" que existeix.

Tant per l'aprenentatge dels nombres com de les lletres , Maria Montessori va crear els símbols rugosos, és a dir, nombres i lletres " escrits" amb un material diferent de la base on eren , per exemple amb paper de vidre, sorra, sal, etc ,etc   sobre fusta.  En aquest link hi podreu trobar vídeos explicatius. Fa quasi un any li vaig fer al David sobre fullola i amb paper de vidre i va ser tot un èxit, no es desprenia d'ells, i en uns dies ja es va aprendre quin era quin. Ja us ho ensenyarem.

Aquesta és un altra  proposta que li vaig fer al David ara ja fa uns mesos. Els símbols numèrics es van resseguint amb els dits, d'aquesta manera la informació sensorial del tacte treballa de manera coordinada amb la visual , ajudant així no només al reconeixement i fixació del símbol en la memòria, sino del seu traçat , sent un primer pas per a la lectoescriptura i les matemàtiques.



Tanmateix el nº té al costat la quantitat que representa. Tots dos estan fets en feltre. Posar monedes a sobre dels gomets ajuda a comptar -los. Una moneda a cada gomet .El control d'error ve donat , doncs, pels mateixos gomets . 
La part de tocar, reconèixer, jugar amb els símbols li encanta. Comptar ja no tant ....

Em vaig inspirar en el vídeo següent "https://www.youtube.com/embed/wxQIyNZxjyU"  del web : http://www.virtualmontessori.com. Hi trobareu molt bones propostes, amb vídeos explicatius, propostes on-line, idees , material gratuït ....

En un altra entrada enseyarem més propostes... la darrera que hem fet , a la taula de llum, la podeu trobar aquí.
Però ara ja toca anar a dormir....
Bona nit ...

6 comentaris:

  1. A nosotros nos gustó mucho!! Aunque últimamente la coge menos, como digo yo... ¡está mucho más motriz, jeje!! ¿Será el buen tiempo? Un besico!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hombre ! jeje tu dirás.... entre cama elástica, arenero, agua, perros, huerto, amigos .... mmmmm con nos quedariamos nosotras ? jajaja. Si es que Acher sabe un montón lo que es bueno.
      Además yo siempre he sido una negada para los números así que lo entiendo !
      Se me ocurre... un dia de estos números al aire libre ... a ver que sale !

      besitos

      Elimina
  2. Hola guapa, tenéis una vida muy bella. Voy a pararme a descubrir otro poco más sobre vosotros. Te agradezco tu sugerencia literaria en mi blog, voy a buscarlo por la biblio. Te mando muchos besos creativos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Maria

      Creo que Gioconda Belli, poetisa nicaragüense te puede gustar, por su defensa de la mujer en una realidad muy difícil para la misma. Y como no... Benedetti, Goytisolo .
      Creo que vives en Catalunya y entindes el catalán , ... entonces indispensable, único y maravilloso Martí i Pol.
      Un beso

      Elimina
  3. A mi també m'agrada molt el mètode Montessori.
    Una proposta molt interessant. M'ho apunto per fer-ho amb el Pau.
    Deixo pendent consultar el parell de links que has posat ... uffff falten hores al dia!!!

    ResponElimina
  4. Jo també me l'apunto per quan la peque sigui una miqueta més gran!!
    Ai! se li acumula la feina!! jajaja

    ResponElimina