dissabte, 21 de març del 2015

Compartint valors: l'esplai




Una de les coses que més tenim presents com a pares és que no som els únics que hem de participar de manera activa en l'educació del David, tan a nivell d'aprenentatge cognitiu com del de valors. Evidentment creiem que som la base fonamental en ella, això  sense cap mena de dubte, però ens agrada pensar en els altres com a font d'enriquiment , amb els que compartir mútuament amistat, experiències , activitats i créixer tots plegats.

Una de les parts més importants són els nostres amics, aquells amb els que anem compartint el nostre camí ja des de fa anys, i d'altres que ens anem trobant en cruïlles i amb els que comencem a caminar .

Però d'altra banda també volíem cercar els espais per a que el David pogués viure els valors en els quals nosaltres volem créixer i fer-ho amb un grup diferent, nou, amb una comunitat sòlida al darrera que estigués oberta a la família, a la societat i als desafavorits.





No ens va costar gaire triar, ho vam tenir molt clar . Coneixíem l'experiència d'una de les parròquies de Lleida on podíem compartir tot allò que cercàvem : espais de reflexió, esplai . grups de joves, grups de famílies, grups de solidaritat  i una espiritualitat amb la que combreguem totalment i que, a nivell personal ha estat molt important en la meva vida : la parròquia de Sant Ignasi , de la comunitat jesuïta .


Després de preguntar-li el vam apuntar a principi de curs a l'esplai. No vam haver ni de fer l'entrevista. El director ja ens coneix perquè ha fet de monitor vàries vegades al nostre grup de famílies i jo mateixa he fet d'acompanyant d'alguns nois i noies dels grups de joves que ara són monitors a l'esplai. 


I què és això de l'esplai? perquè és important per a nosaltres ? 

Millor us ho expliquen ells amb les seves paraules, que podeu trobar en aquest link al seu ideari Us convido a llegir-lo. 


L'equip de monitors i monitores, maquíssim, dediquen hores i hores a preparar amb il·lusió activitats plenes de valors educatius. I no cobren res per fer-ho . Comparteixen el seu temps, les ganes, el seu treball per donar sentit a un espai de lleure per als infants, on treballar la solidaritat, el joc, la senzillesa , la creativitat ... Hi van cada dissabte de 16h a 18h i alguns caps de setmana marxen de colònies, la franja d'edat és de 5 a 16 anys , i tenen la possibilitat de continuar després , fins i tot com a monitors /res. 




Unes de les riqueses que té la parròquia i  que més ens agraden són les causes socials a les quals hi està lligada i en les que fan participar activament als infants i joves , des d'una visió no només de col·laboració,si no de crítica social i de reflexió sobre com nosaltres hem d'actuar. Per una banda la vinculació més que estreta amb la Fundació Arrels , d'atenció a persones sense llar, d'altra la col·laboració amb en Rafa Sivatte sj, i les beques per a estudiants sense recursos de El Salvador , des de fa poc també amb el Sudan del Sud , on l' Alvar fa uns mesos que hi és, enmig d'una dura realitat.... Ens en adonem de la situació d'injustícia que viuen moltes persones en el món i actuem en conseqüència, mà a mà amb aquells que intenten tirar endavant projectes de creixement personal i social. 

També ens agrada l'espiritualitat ignasiana , que té profundes arrels en la psicologia humana i en la fe en un Déu viu que ens esperona a canviar el món .Hi ha una comunitat molt maca , implicada amb la parròquia i d'altres realitats , cosa que enriqueix la trobada .


El David n'està encantat . S'ho passa bé i, tot i que no explica mai gaires coses, sempre ve amb alguna novetat de l'esplai o amb alguna reflexió que els hi han fet ....  I nosaltres.... doncs ja us ho podeu imaginar ...Més no podem demanar !



Em ve a la ment ara aquell proverbi africà:

"Cal tota una tribu per educar a un infant". L'esplai forma part de la nostra tribu .

Vosaltres també en teniu de tribu ? La cerqueu? 


Bon diumenge a tothom !!




4 comentaris:

  1. No cabe duda de que el entorno y la comunidad juega un papel fundamental en el desarrollo de los niños. Nuestros hábitos en ciudades grandes no favorecen estas relaciones tan importantes. Creo que tienes suerte de contar con una alternativa tan interesante y en coherencia con vuestros valores. Disfruta de esa "tribu" tan estupenda, seguro que David crecerá beneficiándose muchísimo de ella. Creo que lo hacéis muy bien :)
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapísima!! Es cierto que tenemos que ir busando los espacios y las personas con las que podernos relacionar desde aquello que somos, de lo que nos planteamos personal y socialmente. Por suerte existen estos espacios con los que enriquecernos.

      Besotes!!

      Elimina
  2. Molt bé que hàgiu trobat aquest espai tan fantàstic per a compartir creences i amistats. Segur que hi sereu molt feliços. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiiiiiiiiiiiiiiiii, hi promet molt !! esperem poder aportar també allò que puguem, és un donar i rebre ...
      Molts petonets bonica

      Elimina